Тетевенци се преклониха пред паметта на Георги Бенковски 140 години след гибелта му

Те се събраха на лобното място на водача на Априлското въстание в местността "Костина" край село Рибарица.

"Намираме се на свято място, пропито с кръвта на един от най-великите български революционери, ръководител на Априлското въстание от 1876 година. Днес за пореден път ще сведем глави пред паметта на Георги Бенковски - име във вечността, символ на родолюбие, както и пред неговите сподвижници, дали живота си за Отечеството. Животът на Бенковски съчетава всички типични за онази отминала епоха качества. Той е човек на действието, не на думите, решителен, вярващ, че ако сами не си помогнем, няма кой друг да го направи. С действията си в навечерието на Априлското въстание той показва, че е възможно човек да остави сигурния живот в името на висш идеал", заяви в словото си кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева. Тя призова всеки да носи името на светлите личности от славната ни история в сърцето си.
Проф. д-р Иван Стоянов - председател на фондацията "Васил Левски", припомни събитията около Априлското въстание и как Бенковски е загинал. "Георги Бенковски преди 140 години завършва тук, на това място, земния си път, но остави на нас, българите, повелята и своята мечта за свободна България, защото той беше един от главните организатори на Априлското въстание, той беше човекът, който ръководеше Четвърти революционен окръг. Той беше превърнал Панагюрище в столица на Априлското въстание", заяви проф. Стоянов. Той добави, че на нас днес са ни нужни хора като Бенковски, Левски, Ботев, хора като онези, които са "положили главата си на дръвника, за да я има днешната свобода". По думите на професора днес прекланяме глава пред тях, но все още не сме изпълнили заветите им.
Сцената на предателството и кончината на Георги Бенковски при мостчето в местността "Костина" пресъздадоха членове на Национално дружество "Традиция". Тя дадоха и почетен караул пред паметника на лобното място на революционера, заедно с военнослужещи от Учебната авиационна група "Георги Бенковски" - Долна Митрополия.
Клетва да следват заветите на Бенковски положиха възпитаници на Спортното училище "Георги Бенковски" - Плевен.
На възпоменателния митинг присъстваха и участниците в националния поход "По стъпките на Бенковски", тръгнали от Панагюрище. Походът се организира от Българската федерация по туризъм - София.
Венци и цветя пред паметника в местността "Костина" положиха областният управител Ирина Митева, заместниците й, народният представител Иван Миховски и други институции, организации и граждани..
БТА
социални мрежи

Коментари