Именити троянци дариха по повод 100 години гимназиално образование в града

По повод 100 години гимназиално образование именити личности  решиха да дарят .

 
сн.СОУ"Васил Левски"
В началото на м. март светилото в онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов, завеждащ клиниката по гръдна хирургия в Онкологичната болница в София, дари за троянския юбилей 5000 лв.; с които през следващите пет години ще се дават награди на изявени ученици от СОУ „Васил Левски”, училището наследник на прочутата Троянска гимназия и основен организатор на юбилейните събития

През м. април, първенецът на Випуск 1978 г. на Троянската гимназия – едрият бизнесмен Иван Радев, връчи на училището 10 хил. лв. за подготовката и излъчването в национален ефир на документален филм за гимназиалния юбилей. 
 А през м.май анонимно дарение от бивш ученик на г-жа Лина Мажгурова й беше връчено с посредничеството на "СВ.Климент Охридски".  












Поколения троянци я знаят като преподавател по  литература в троянската гимназия "Васил Левски", а после, заедно с повечето от колегите си, постави началото на новото СОУ "Св. Климент Охридски", където работи до своето пенсиониране. 500-те лв й бяха връчени от Иванка Цекова -нейна ученичка.


Грамота за дарение

На учителя – с любов!

ЛИНА МАЖГУРОВА – учителят, заслужаващ поклон. Всеотдайна, ярка, търсеща, артистична, млада, необикновена. Човек на литературата и духа. Учител творец, умеещ да увлича, обичащ и обичан от учениците си. Професионалист от най-висока класа, оставил своя следа в 100-годишнината на троянското гимназиално образование. 

Искам – с тази скромна награда – да се поклоня на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца. И тъй като парите са твърде груб израз на благодарност, те трябва да се приемат като укор към всички български правителства през последните 27 години, които с последователни усилия успяха да поставят българския учител в унизително материално положение.

С възхищение и любов: 
Един бивш ученик и неизменен почитател на Лина Мажгурова


11 май 2016 г., Троян

Другият   дарителски жест на същия анонимен дарител е учредяването на годишна награда на името на знаковия троянски учител по математика и почетен гражданин на Троян Пенчо Балев (1920-2011). Наградата също е от 500 лв. и всяка година ще се връчва на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на СОУ „Васил Левски”; според волята на дарителя изборът ще се извършва от учителите по математика и информатика в училището. И за това отличие е подготвена специална грамота, където е записано следното.
"Връчва се на най-изявения ученик по математика и информатика, завършващ 12. клас на СОУ „Васил Левски”
УЧРЕДЯВАМ тази награда (500 лева) в памет на дългогодишния учител по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град. Много голям!
ПЕНЧО БАЛЕВ ще остане в историята на българското образование като един изключителен професионалист и първокласен математик. Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос.
С уважение и поклон към големия учител:
Един бивш ученик на Пенчо Балев"

по материали на
СОУ"Васил Левски",СОУ"Климент Охридски","Троян 21"
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари