Априлското въстание - лудостта на възрожденските ни предци


Тази вечер в Информационно - Културния център се върнахме към събитията през Априлското  въстание - безумието,трагизма,катарзиса.
Тази възпоменателна вечер бе организирана по идея на Общински Комитет"Васил Левски", НД"традиция" - РК и 34 - ти пехотен Троянски полк" Троян и Априлци в сътрудничество с Музея на занятите и любезното съдействие на Община Троян.

Много   въпроси могат да бъдат зададени - 
 - Кога в учебниците по история на децата ни ще започнат да се посочват като исторически извори за Априлското въстание, онези документи, коиот ги четем ни се изправят косите - 10-те писма на един американски журналист и доклада на секретаря на легацията на САЩ и генерален консул в Цариград  Юджийн Скайлър.
 -  Докога за това събитие , сътворено от лудостта на възрожденските ни предци ще говорим само в нюансите на разума.
И може би си отговорихме..

   На днешния 20-април  кулминацията на тържествата послучай 140 години от това въстание е в градът на мъчениците -  Батак. Днес е открита в Регионалния Исторически музей - Плевен изложбата "Април 1876г." съвместна проява с музите в Ловеч и Троян.

   Тази вечер  изразихме  преклонението пред новоселските мъченици и всички сънародници от 1876, които загубиха живота си в Априлската епопея.Както и хората и словото, защото тъкмо чрез него светът научи за случващото се в България.Местните летописци - Минко Иванов,Власи Илиев,Иван Марангозов,Константин Хаджикалчев и учителя от Ново село, Никола Табаков.

Троян е останал настрана от кървавата вакханалия, но той плаща своята дан през 1877 на 7 август когато е опожарен . Най ярката проява на Априлското въстание в нашия край е в Ново село. Десислава Вутова ни разказа за ролята на личностите.Тук е разказа на Десислава.

Молбата от новоселци до търновския митрополит - интересна историческа съдба.

Изключителната ерудираност на х.Калчов позволява да опровергае  представата за българите и техните действия по време на въстанието.И че сред участниците във въстанието са Йоаким Груев,Христо Данов, Цоко Каблешков,Константин Величков. все културни деятели и просветители.В епилога на въстанието 8 троянци участват в Ботевата чета. Според теза троянецът Димитър Икономов - Димитриката  е автор на военния план за превземане на"Радецки".


Благодарение на Стефан Йонков чухме обръщението на Христо Ботев, текста на кървавото писмо.Елеонора Авджиева, Даниела Банкова и Десислава Вутова успяха да ни докоснат, да станем свидетели на това време.Синът на  участник в Априлската епопея в Ново село  разказа подробности за тези смутни времена.





http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари