Троянката Веска Колева участва в пленер по дърворезба в Пловдив

В майсторската надпревара на Пленера по дърворезба - Пловдив 2016г участва нашата Веска Колева.
Заедно с  Виктория Денева- гр. Трявна, Николай Николов- гр. Видин, Иво Пенев – гр. Плевен, Димитър Димитров – гр. Карлово, Цанко Иванов- гр. Трявна и Емил Темелков- гр. Пловдив. За първи път е включен пленер в пролетното издание на Панаира на занаятите.
„Пленерът е дърворезба, а темата – „Изработване на пано „Пловдив”. Размерът на паното е 35 см./52 см., материалът е по избор на майстора, а продължителността на изработването – 4 дни”, обясни условията пловдивският дърворезбар Иван Ангелов, който ще бъде председател на журито.
 При майсторите са се обучавали 4-ма ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев” в Пловдив. Директорът й Константин Костадинов заяви, че макар в училището да няма специалност „дърворезба”, възпитаниците му ще участват в Панаира на занаятите и занапред. „Целта ни е да спасим българските занаяти, а преди това трябва да събудим интереса на подрастващите към тях”, каза той.
Дърворезбованите пана на пленера са предоставени на Община Пловдив за подаръци при партньорства, свързани с популяризирането на града ни като Европейска столица на културата
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари