БЗНС Троян - новото начало

Винаги справедлив - Никога неутрален

Уважаеми читатели, днес ще ви запозная с лидерът на БЗНС Троян Витлием Илиев.
Наш много добър познайник , като майстор на ретро мебели. На политическата сцена неговата звезда изгря много ясно през миналата 2015. Тя беше знаменателна за БЗНС в България.
Смяна на лидер,115години от създаването на Съюза, 39-т конгрес-най значимият може би , защото тогава започна упорито да се говори за Възраждането на БЗНС. И оттогава като че ли троянската дружба се прероди .Започнахме все по - често да чуваме името на г-н Илиев и синът му Веселин. И най- интересното е ,че имат общински съветник. Г-н Илиев е малко бунтар. Както се казва "Шило в торба не стои"  и затова бе поводът да взема едно интервю с него.
  Здравейте г-н Илиев!Все по-често чуваме да  спрягат вашето и на сина Ви имената на политическа сцена.Как така изведнъж изгря звездата наречена "БЗНС" след толкова дълго"спане"? 

 Витлием Илиев -   На 29  декември 2014 година бе отбелязaна 115 год-на на БЗНС. И тогава бе казано,че 2015 ще е година на Земеделското Възраждане. Това Възраждане бе наложително,защото до 2012 и 2013 година Съюза бе докаран до застой. Откакто бе избран г-н Николай Ненчев нещата тръгнаха по друг път. В посока напред. И още на 28 февруари беше проведен 39-т конгрес на Организацията.
И тогава бяха поставени задачите,които ще доведат до реализирането на целите. Ние от Троян присъствахме там  и започна нашата активна дейност.
1.Имахме среща с г-н Ненчев в Ловеч , а след това посетихме Лагера"Слънчев бряг" край града
 2.Бяхме и на остров Белене, където всяка година се провеждат срещи с бивши лагерници.
с.Славовица
3.Посетихме село Славовица,родното място на Ал.Стамболийски  и почетохме годишнината от убийството му.
Успоредно с това ние в Троянска Община работехме по възстановяване на дружбите по населените места.
В Терзийско с Иван Вълчев
В периода до 25 септември ние посетихме с.Терзийско, където имахме среща с потомци на земеделски деятели,имахме среща с Иван Вълчев-политзатворник в Белене и други затвори.
Подехме инициатива да почистваме паметници на видни личности , като  - мястото където е заловен на Захари Стоянов преди с.Терзийско..
Земеделската чешма
Почистихме и Замеделската чешма край  с. Българене.
Получихме сигнал, че  кариерата край Ловеч се е превърнало в сметище. И затова ние отправихме отворено писмо  до Областният управител и кмета на Ловеч за да се обърне внимание на това  място. И да се вземат нужните мерки. Имаме и официална публикация по медиите.
Но до тук ние не приключихме.
паметната плоча на Ал.Стамболийски
Посетихме "Меката" на БЗНС - град Плевен.Отидохме до знакови места - паметните плочи на Ал.Стамболийски, Никола Петков. Но бяхме много разочовани защото състояните им бе плачевно. Изпоцапани , неподдържани. Пихме вода и от Земеделската чешма  в града. Това е и мястото където е основан нашият съюз. Там срещнахме случайно и други наши съмишленици. Обменихме опит.
Земеделската чешма в Плевен
Навръщане от Плевен почистихме скритият дотогава паметник на убития земеделец Цано Матов. И го приведохме в приличен вид , за да се забелязва от пътуващите
Паметника на Цоно Матов
паметника в кв.Лъгът  в Троян
на убит неизвестен Ботев четник
Но ние не спряхме до тук.Със сега вече  общински съветник Веселин Илиев почистихме паметника в кв.Лъгът  в Троян на убит неизвестен Ботев четник .Но до тук ние не се спряхме.
В църквата на град  Троян направихме заупокойна молитва в памет на  Никола Петков на 23.септември.м година
Панахида в Троян
След обяда на същия ден ние присътвахме и на панахидата организирана /от БЗНС в София/ църквата "Св.Седмочисленици"/. После поднесохме цветя на паметниците на Г.М.Димитров, Никола Петков,Димитър Гичев ,които се намират в непосредствена близост до църквата.
Панахида в София

Панахида в София
Г-н Илиев, изминалата 2015 година бе решаваща  за Вас. Много цели и задачи сте  си поставили.От казаното досега от Вас излиза,че почти на 100% сте ги изпълнили.Но най-важната Ви задача дококолто разбирам е БЗНС да изплува отново на повърхността.Смятате ли,че  на местните  избори успяхте да я изпълните ?


Витлием Илиев -   Другото важно събитие  бяха изборите за местната власт.В края на месец май, бяхме поканени на среща от първо четене за учредяване на местна Коалиция "Избор за Троян". Ние приехме и участвахме активно .Коалицията прие своя план -програма,която изпълняваше се стриктно и резултатът бе налице.5 общински съветника и 3 -ма селски кмета. Жалко ,че кандидатът ни за кмет на Община Троян Венелин Ангелов не успя да се пребори за кметското място. Аз бих казал,обаче, че  не всичко бе по мед и масло. Имаше спорове  за да може да се изберат най- добрите решения, като послания към избирателите. Аз смятам,че това бе най- доброто от страна на агитация, отразяване в интернет пространството. Листата я оставихме най- накрая,може би заради добро. Имаше и няколко отрицателни прояви така да го кажа. На нас ни отредиха непретициозното 11-то място, но се оказа,че късметът отива при добрите.  А друг господин си играеше на"иди ми - дойди ми" и накрая не разбрах какво му бе участието  в тази коалиция. Ние участвахме с един представител в листата не случайно.Искахме да концентрираме всички усилия  и гласовете да не се пилеят .Което бе по- добрият вариант.И работата да бъде насочена  върху този човек. Относно кампанията на БЗНС и за нашият кандидат -съветник - тя бе една от най-активните.

1. Ние единствени от Коалицията,  а  и от други партии имахме PR, който се грижеше за отразяването на събитията . Коалицията като цяло не сметна , че трябва да има такъв човек. И не знам това колко е се отразило на резулатите.
Тук е мястото да се върна назад,че формулата на тази Коалиция бе сгрешена /това е само мое мнение/. Безпартиен кандидат за кмет на Общината и листа от експерти. Всеки е  експерт в дадена област , но може би това бе удобно за другите от Коалицията , защото те нямаха партии,нямаха  организации. Може би  имаше и други грешки. Но след като се катурне каруцата пътища много. Аз заявявам,че ние  от БЗНС бяхме коректни. И нещата излезнаха наяве. Имаме Общински съветник. Изводите си ги направихме и още след 25-октомври  ние започнахме да работим за следващите избори. За да имаме повече от  един общински съветник, а защо не и кандидат за кмет на Общината. За в бъдеще ще се стремим да участваме  в Коалиции- Коалиция партийна, Коалиция дясна и Антикомунистическа.
   Г-н Илиев , какво предстои на БЗНС като организация? Ще има ли изненади за вашите опоненти?
Витлием Илиев  - Да, от нас трябва да се очакват много новини и събития свързани с нашата организация.
Бяхме на кръглата маса на тема за лагера  "Слънчев бряг" и след това поднесохме цветя там.



"Желязото се кове докато е горещо" .

Ще присъстваме на областен семинар  . Ще имаме общинска конференция на която ще изберем ново ръководство. В същото време  ще продължи на пререгистрация на членската маса и издаване на нови книжки.  Ще привличаме още  млади хора . Нашата цел е младите да са на първа линия , а ние да сме след тях и да ги напътстваме . Нашите хора желаят да не се спира дотук. А да продължаваме в този дух,
Ние ще се стремим да сме и/ сега сме/ еталон за Общинска организация и  на национално ниво. Да  ни припознават вече и наши съмишленици от другите  дружби. Да обменяме опит с тях, защото ние сме единствените от Ловешка област ,които имаме съветник. Мисля,че ще имаме успехи и на другите избори, но да не се забравя,че е все още е началото. И ще вървим напред.
И накрая искам да се обърна  към  всички граждани на общината за да изразя своята и на Веселин Илиев, благодарност към всички ,които гласуваха за нас. И да им кажем,че не сме забравили техните искания и ще работим за благоденствието на града . Ще се постараем   Троян да стане наистина един красив и приветлив град. Защото всеки  избирател и жител на града го заслужава!!!
интервюто взе  -  Руслана Попсавова
снимките са от архивите на БЗНС -Троян
и Руслана Попсавова


http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари