Разходка в снимки: Пещерата "Съева дупка" и Фермата "Сините Щрауси"

 
Пламен-ескурзовода  и Зара
Днес беше ден за релакс . С моите гости - кака и племеничката ми решихме да се разходим до пещерата Съева дупка и ферма за щрауси в село Брестница.
 Съевата дупка се намира на 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница Ловешко. 
 .









 Вече сме в пещерата

Съева дупка е на трето място в Европа по скални образувания и е една от деветте напълно осветени пещери в България.
 Екскурзоводът Пламен Василев беше много  сладкодумен и разходката с него в пещерата се оказа много забавна. Той ни разказа как пещерата е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. В пещерата бе доста студено – добре че имах яке да се облека. Нашият гид ни обясни, че в пещерата температурата е постоянна през всички сезони – между 8  и 10 градуса. Научихме, че името на пещерата идва от двама братя близнаци – Съю и Сею, които се скрили тук за да се предпазят от турците.
Тя  в периода 1995-2001 е била без собственик. 
Съевата дупка има пет зали, всяка от които с различно име. В тях видяхме много интересни природни фигури, издялани от майката - природа и носещи чудати имена - 
Дебелата Берта, Главата на Баба Яга, хоботчето на Слончето и други. Той ни показа и различните звуци, които издават сталактитите при почукване. В т.нар. Концертна зала, която е най-обширна и има прекрасна акустика се провеждат различни концерти. Разбрахме, че тук е пяла Лили Иванова,Емил Димитров, правят се сватби и досега и е сниман  филма  - “Детство мое”.













































































 Фермата за щрауси

След неусетно миналият  един час в царството на сталактитите и сталактоните,   потеглихме към фермата за щрауси в село Брестница.
Фермата "Сините Щрауси" е основана през 2001 и се намира в самото село Брестница. Собственикът на фермата г-н Стефан Данаилов ни показа щраусите, някои от които носят интересни имена катоБойко Борисов  и Слави Трифонов ( самите хора знаят , че са кръстници на тези щрауси ). Снимахме се с щраусите, разгледахме и малкия музей, в който имаше пера, яйца, кожи и снимки на щрауси и научихме доста неща за тези екзотични животни.























 Музея












След уникалните пещера и ферма с върнахме доволни през язовир "Сопот". Насладихме се  на чистата вода и хубавата природа.






снимката е на Зара
племенничката ми

Решихме да се върнем по пътя през Голяма Желязна, Борима , Дълбок дол и за малко не строшихме колата от много дупки. Но това е тема на друга статия.
И доволни и щастливи се прибрахме. Кака и Зара не бяха идвали в Троянският край. И останаха повече от възхитени..И мислят пак да идват..

социални мрежи

Коментари