В Габрово, Тетевен и Еленa - Европейските дни на художествените занаяти

д-р Мадлена Бояджиева и Божидар Пеев
майстор на ковано желязо
Инициативата е подета от Франция, преди десет години, след което в нея се включват Испания, Белгия и други държави, сред които и България  Целта е да се популяризират изкуствата и занаятите, да се осигури приемственост и да се насърчи общественият интерес към тях, предаде БНР.  
Мотото тази година е "С респект към бъдещето"Празникът в Елена бе в архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливницата".  В Етнографския музей на открито "Етъра" и в Архитектурния резерват Боженци също ще има демонстрации на приложни изкуства и обучения в занаяти. На импровизирана седянка майсторки на приложни изкуства  плетоха на една кука, ще изработваха бижута и  показаха как съдовете могат да се преобразят с апликации от хартия.  Програмата включваше и презентация на първия анимационен сериал, базиран на българския фолклор "Златната ябълка". Старото школо в архитектурния резерват Боженци и в двата почивни бе отворено за демонстрации, ателиета и базар на плетива, дърворезба и плъсти. А в "Етъра"уменията си  демонстрират иконописци. 
А в Тетевен   утрото на 2 април звуците на нашенска гайда, народните ритмични танци и багрите на носиите пренесоха гости и жители на нашия град в славното минало на Алтън Тетевен. Тогава тук се развивали множество занаяти, а тетевенските търговци разнасяли това разнообразие от занаятчийски стоки не само из цялата Турска империя, но стигали чак до Лайпциг и Виена. За тази автентична атмосфера допринесоха майстор гайдар и певческа група „Кенар“ от с. Градежница, танцов състав „Рибарски бисери“ и мъжка вокална група „Вежен“.

В базара и демонстрациите на сръчност и майсторлък с готовност се включиха местни занаятчии от Тетевен и селата Български извор, Рибарица, Глогово, Голям извор и Галата. Те с гордост показаха майсторлъка си в предене и тъкане,  дърворезба, везане, керамика, плетива на една кука, изработка на местни носии, ковано желязо. Най-младият участник в демонстрацията на сръчност бе Божидар Пеев от с. Рибарица: „Занимавам се с ковано желязо от около една година - разказа младежът. Наследих този занаят от дядо и чичо и ще продължавам да творя докато съм жив. Занаятите са част от нашата национална идентичност и сме длъжни да ги съхраним.“
     Целта на инициативата, която се
реализира за втора поредна година в България, е да се популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, да се насърчи интересът на хората към този сектор, да се създаде бъдеще за изкуствата и занаятите като се гарантира тяхното съхраняване и предаването им от поколение на поколение.
     Европейските дни на художествените занаяти се организират в България от Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“.
Ще се проведат обучения по басмаджийство, изработване на свещи и дърворезба.
социални мрежи

Коментари