Петя, Роберта и Мария сбъднаха поредната си мечта

Ловчанският митрополит Гавриил,освети безплатна трапезария за социалнослаби в Троян,
заедно с игумена на Троянския манастир – Величкия епископ Сионий,







и отец Марин, председател на църковното настоятелство на храма „Света Параскева“.

Инициативата за създаване на кухнята за бедни е на Петя Събчева, Роберта Гуевска и Мария Стефанова, ученички в 10-ти клас в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч.

Ловчанският митрополит припомни, че момичета посещават в училище група за изучаване на християнството. Готвили са и в трапезарията за бедни в Ловеч, която съществува повече от 10 години. Делото им той определи като християнско милосърдие. „Много се радвам, че имат такова желание. Дано в бъдеще има повече такива млади и прекрасни хора, които искат да използват своето свободно време за такива дела на любов и милосърдие. Това е прекрасно, това е пример за доброто“, каза дядо Владика и добави, че има много бедни хора, които се нуждаят от помощ.

В безплатната кухня в Троян всеки ден 20 крайно нуждаещи се ще получават топла храна, приготвена от доброволци, сред които ученици от троянските училища и от езиковата гимназия в Ловеч.
Трапезарията се намира в помещения, предоставени от църковното настоятелство на храма „Света Параскева“. За обзавеждането й и набавянето на необходимите продукти са откликнали редица дарители. Игуменът на Троянския манастир също се е ангажирал да помага.
„Чувстваме се удовлетворени. Радваме се, че дойдоха симпатични и наистина нуждаещи се хора, които можем да нахраним“, заявиха инициаторките.

Ловчанският митрополит им пожела да се стараят да пазят смирение и да не се поддават на човешката слава. „Пожелавам бедните хора тук да намират топла храна, приятно посрещане, защото не е само да дадеш, но е важен и начинът, по който ще дадеш. Ако дадеш с радост и любов е едно, а с презрение – съвсем друго“, добави дядо Владика.

БТА,Даниела Балабанова
снимки

Храм "Св. преподобна Параскева" - гр.Троян
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари