Троянски майстори ще демонстрират своите умения на Пролетния празник Цветница в Ловеч

Ежегодно в дните на големите християнски празници Лазаровден и Цветница от края на деветнайсети век, та и до сега, в гр. Ловеч се провежда панаир на художествените занаяти.
 На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ 25 майстори занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника в Ловеч изработването на своите майсторски изделия.  Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост.
За участие в изложението са поканени десет майстори грънчари. Те ще представят богатата палитра на различни техники и стилове при изработването на керамичните изделия – от традиционната троянска керамика до модерните творчески търсения и дизайнерски идеи. 8 от тях са Троянци
Майстор Димитър Терзиев от Троян отново ще ни гостува със своето грънчарско колело.
Майстор Ралица Йовкова е четвъртото поколение на известния занаятчийски род Йовкови от гр. Троян. Тя ще демонстрира част от творческия процес при създаването на уникалната тънкостенната керамика, позната на ценителите на изящното изкуство и извън пределите на България.
Майстор Десислава Владовска от гр. Троян ще представи техниката с графито и ажурна украса върху керамични чинии и чаши. Специално за децата майсторката организира детска работилница, като едновременно се работи с две или три деца.
Майстор Бранимира Пейковска от гр. Троян ще представи направата на керамична фигурка отливна и оцветяване с техниката, която се използва на фигурката.
Майстор Цветомир Велешки е от гр. Троян. Той ще представи етапите в създаването на неговата авторска керамика, която е метаморфоза от природата, фолклора и анимацията.
Майстор Снежана Янева е от гр. Троян. Изработва нестандартни арт керамични съдове. Тя ще демонстрира декорация на керамика с техниката декупаж.
Ели Недялкова е дългогодишен преподавател в СХУПИ – Троян. Тя ще представи декориране на своята авторска керамика.

http://lovechtoday.eu/
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари