В очакване сме на Чудото на Благодатния Огън

В очакване сме на Чудото на Благодатния Огън в Йерусалим - най-великото чудо на Църквата, което се случва само на Православния Великден.

"В град Йерусалим, над мястото на Гроба Господен, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния Огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите. 
Благодатният Огън е най-великото от всичко чудеса на Православната Църква, а писмените исторически свидетелства за това датират от 4 век. То се случва всяка година, по същото време, по същия начин, на същото място. Няма друго чудо в историята на християнския свят, което да се проявява толкова редовно и в толкова продължителен период от време.
Церемонията по “получаването” на Благодатния Огън вероятно е най-старата, непроменена християнска служба в света. От 4-ти век насам до наши дни, източниците свидетелстват, че чудото се случва по един и същи начин, при спазване на една и съща литургическа последователност
.
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари