Природен парк „Маарата“ в с. Крушуна отворен за посетители - галерия от снимки

Със Заповед №101/07.04.2016 г. кметът на община Летница д-р Красимир Джонев разреши достъпа и посещението в обновения Природен парк „Маарата“ в с. Крушуна от 9 април, съобщават от администрацията.
Паркът обхваща природната забележителност „Маарата“ (по смисъла на Закона за защитените територии) с площ 57 дка и включва карстов водопад с височина около 15 метра и най-голямата в страната водна травертинова каскада, втората у нас водна пещера, една от най-красивите в България, с оригинални галерии, лабиринт, синтрови прегради, достъпна за спелеолози на около 150 м. от входа, бигорови пещери с площ 5.7 дка в землището на с. Крушуна, както и изградени  и маркирани еко маршрути и разположените в тях съоръжения за преминаване на хора.
Работното време на Природен парк „Маарата“ е от 8.00 до 20.00 ч., билетът за вход за възрастни е 2 лв на ден, за учащи – 1 лв, за деца до 7 години е безплатно, за паркинг се плащат 2 лв на ден за автомобил. Освободени от такса са инвалидите. Цената на екскурзоводската беседа е 15 лв на група, а за ученици и студенти – 10 лв.
При посещение в Природен парк „Маарата“ според одобрените от кмета общи условия, за да осигурят безопасността си, туристите са длъжни да се движат само по обозначените, отворени  и маркирани маршрути, да се съобразяват с всички поставени предупредителни табели, маркировки и знаци, да спазват указанията на парковата охрана и определените норми и режими. Забранява се движението извън обозначените маршрути и несъобразяването със затворените  участъци от тях.
Община Летница не носи отговорност за каквито и да било последици  вследствие злополуки с туристи,  случили се на места, извън определените пешеходни маршрути в границите на парка и/или причинени поради неспазване на общите условия за посещение на Природен парк „Маарата“, се посочва още в общите условия.
В началото на ноември м. г. двама туристи бяха затрупани от внезапно срутила се скална и земна маса в района на Крушунските водопади. Паркът остана затворен през зимния сезон.
Още снимки от Парка.Те са правени на 2 април 2016









































социални мрежи

Коментари