Националната агенция по приходите (НАП) започва проверки на фирми

Националната агенция по приходите (НАП) започва проверки на фирми, които са собственици на 5500 луксозни автомобили.
Те са посочили, че колите представляват служебни активи и се ползват единствено за служебни цели, съобщават от НАП.
Приходната агенция разполага с данни, че всички автомобили са на висока стойност. Те са от престижни марки. Компаниите обаче не били отчели никакво лично ползване на лимузините от началото на годината до момента.
По време на проверките инспекторите на НАП ще проследят какъв е пробегът на возилата. Те ще проверяват също и дали движението на колите е отчетено надлежно счетоводно.
Данъчните предупреждават, че ако ползването единствено за служебни цели не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи, на компаниите ще бъде начислен ДДС за лична употреба.
В приходната агенция работели и по селектирането на компании, които са регистрирани по ДДС и в активите им имало множество и на висока стойност превозни средства и недвижими имоти. За тях не се отчитало никакво лично ползване, включително имущество на лизинг.
От НАП поясняват, че в ДДС документите си за пред НАП фирмите могат да посочат пропорцията, в която ползват фирмените активи за лични нужди. На този етап ревизорите нямало да изследват т. нар. непарични доходи на собственици и служители на фирмите от гледна точка облагането с данък върху доходите и осигурителни вноски преди да бъдат приети очакваните промени в данъчното законодателство, които третират тези въпроси.
По повод на започващите проверки директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Васил Панов обясни, че компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване. Това било много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия. По думите му НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Панов подчерта, че тази информация почти винаги не съвпада със счетоводството на фирмата.
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари