Защо боли толкова много?

     Гледайки шоуто на Слави тази вечер доста се замислих .  Изпълненията на хоровете бяха невероятни. Насладих се на уникалните изпълнения на всички участници. Но ме заболя от изказването на певица от ансамбъл "Гоце Делчев" София. БОЛКАТА ОТЛЯВО !!!
 Думата  бе за техният диригент Марек Дяков - талантлив композитор.
Той бе направил обработката на "Мари сваке"/ и не само на нея /и Слави бе удивен. . На въпросът му  във връзка със заплащането хонорара му за работа с хора - Отговорът бе
 -Събираме си  пари и му плащаме!
Слави се изуми/ за кой ли път/ и с голяма тъга сподели, че това не е единственият случай в България.
Да, за съжаление и аз с много тъга го потвърждавам. От горчив опит. Нямате си на представа колко боли, да искаш пари от хората  затова,че създаваш изкуство. В Троянска община има такива групи и хорове, които са спрели дейността си именно от тази гледна точка. Знаете ли колко талантливи деца в  ТРОЯНСКА ОБЩИНА  не могат да се развиват пак заради същият проблем.
Някой ще каже - е добре де, не може ли  ей така, без пари? 
За съжаление понякога не става. Защото като не ти достигат стотинки , не можеш да си купиш хляб даже. А изкуството  е труд, много труд
 Читалищата  - духовните центрове. Там където  трябва да кипи самодейността. Напротив- нищо не кипи. Е, има изключения. Повечето - има изяви само по празниците - кратка програма..През другото време -ТИШИНА
Много колеги музикални педагози нямат работа. И заради този факт те плюят на дипломите си и работят нещо друго..Държавата няма пари за изкуството...но за луксозни коли има!!!
Да , много боли! Боли ме за децата! Боли ме  за културата! Боли ме за безхаберието на институциите!  ДА, МНОГО БОЛИ! Който не го е изживял, той не може да усети болката отляво! 
    За финал аз лично си пожелавам да работя и за пари по професията си, а не само заради тръпката към музиката. Защото Тръпката не храни, нали?
   И да дадем възможност талантливото  сегашно поколение  да се развива 
 статията подготви - Руслана Попсавова

социални мрежи

Коментари