Община Троян заменя стари и опасни за жителите и сградите дървета с нова зелена растителност

Община Троян и отдел „Озеленяване“ към ОП „Комунални услуги“ започнаха подменяне на стари и опасни дървета, както и болни такива. Ръководството и служителите на администрацията многократно са подчертавали необходимостта от запазване на зелените площи.
Те са важни не само за естетичния вид на града, но при изборa им трябва да бъдат съобразени възможностите за техния растеж, запазване целостта на тротоарните площи и разбира се – безопасността на всички преминаващи.
На 16 март 2016 г. беше премахнато едно от дърветата в централна градска част, засадени около 1980 г., без да бъде съобразен размерът до който достигат и отстоянието от съществуващите сгради (бившата Поща). Става въпрос за дърво от вида Яворолистен платан (Platanus acerifolia), което се намираше на 4 метра от сградата (в която се помещава клон на застрахователно дружество), а не на нормативно определените 5 м.
Още през 2014 г. дървото беше силно повредено от тежък сняг. Поради крехкостта на дървесината от този вид, изцяло беше премахната короната, в местата на прекършване на клоните. Дървото не само изгуби своя естетичен вид, но последва мощно развитие на повърхностните корени, което доведе до пълно разрушаване на площадното пространство пред сградата и затрудни достъпа до стълбите за входа на сградата.
Решението за премахване на дървото е взето след обсъждане в комисия, включваща и представител на неправителствена организация „Екологичен живот“.
На мястото ще бъде извършено компенсаторно озеленяване, с дърво от вид Левзонов лъжекипарис пирамидален (Hamaeciparis lawsoniana), каквито са дърветата в съседство, пред сградата на пощата.
 източник 
http://www.troyan.bg/




Коментари