Пропускане към основното съдържание

Денят на Благата Вест е ! Честит празник!

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.
За него се разказва в Евангелието на Лука.
Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница.
Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.
Имен ден празнуват всички с имена
Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.
Добавете надпис
Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината.
Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.
Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.
Празникът се нарича още Благовец и се свързва с
пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля
В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.
Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.
Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
В Етъра-
се прескача огън
Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета,
те ще родят много сладки плодове.
Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.
„Събуждат се и излизат от дупките“ змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.
Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне“.
Източник: По материали на БТА    
социални мрежи

Коментари