Фотограф заплашен със съд заради снимки показващи истина

снимка
Дневник
Собствениците на къщата на арх. Фингов на ул. "Шипка" в София са заплашили фотографа Здравко Йончев със съд, ако не свали снимките на емблематичната сецесионова сграда от сайта и изложбата си "Ахитектурният завет на миналия век" в НДК.
Експозицията, отворена от сряда до неделя, е посветена на темата за изчезващото наследство и събира снимки на запуснати стари сгради.

Според собственика със заснемането на сградата и интериора й е извършено престъпление към собствеността.

"След консултация с няколко юриста, аз и моят екип смятаме, че те нямат основание за това. Въпреки това свалям снимките от изложбата и от сайтовете ми, както поискаха от мен. Не заради друго, а защото предпочитам да инвестирам енергията си в това, което правя и е смислено за обществото, а не в разговори с адвокати и прокурори", написа Йончев в сайта си и във "Фейсбук". "Моята цел винаги е била да покажа нещо красиво на обществото, и да провокирам интерес към неговото опазване; в никакъв случай да се конфронтирам излишно със собственици, а по-скоро да ги привлека за каузата... ...И ако някой се срамува от показването на истината, това можем да го наречем жалко."

Новината предизвика гняв в социалните мрежи. Сагата с къщата се точи от години, а всеки би могъл да проникне в нея, включително да я увреди. Снимките на Йончев показаха, че от интериора не е останало нищо.
Собственикът: Къщата не се руши, не искаме да ни слагат под общ знаменател


Потърсен за коментар, представителят на собствениците адв. Явор Илиев, обясни че "предвид обществените нагласи" те не искали да попадат под общ знаменател като лоши стопани. Той отрече къщата да се руши: "Няма нито едно становище, което казва, че е в лошо конструктивно състояние. Има си проект, който е съгласуван още преди години, но е блокиран от административни процедури." Проектът, който включва надстройване на къщата с три етажа и 5-етажна сграда, заемаща целия двор, за момента е спрян от столична община. На въпрос какво правят междувременно, представителят на собствениците каза, че готвят нов.

социални мрежи

Коментари