Троянци и празникът на опрощението


Сирни заговезни – празникът, на който си искаме прошка, е и денят, в който кметът на Община Троян посреща в кабинета си своите съграждани.
архивни снимки
Руслана Попсавова
Сирни заговезни, или наречен още Прощална неделя, е празник на всеобщо опрощение. На този ден църквата призовава вярващите да пречистят душите си. В Троян е утвърдена традицията за провеждане на маскарад „Ялова сватба“ и дефиле. Тази година празникът е на 13.03.2016 г. /неделя/, а дефилето тръгва от градския площад в 15 ч.
Кметът на Община Троян г-жа Донка Михайлова ще събере жителите и гостите на Троян в своя кабинет, ще ги посрещне с домашно приготвена баница и чаша вино и ще поиска прошка.
Организаторите на събитието /НЧ „Наука – 1870 г.“ гр. Троян, Община Троян, махала „Лъгът“, „Стоеви Максгруп“/ винаги изненадват присъстващите. Тази година за децата има предвидени забавни игри като „амкане на халва“, традиционното въртене на уругльовици, прескачане на огън, дърпане на въже и други.
Заповядайте на един по-различен празник, изпълнен както с традиция, така и с усмивки. Празник, който носи опрощение и веселие!
















Снимковия материал е на Руслана Попсавова
архив от 201


Коментари