Стартира нова програма за заетост на хора над 54 години

Работодатели, които наемат трайно безработни, хора над 54 години и такива с ниско образование по схемата "Обучение и заетост ", ще получат пари за заплатите и осигуровките им за една година.

По схемата "Обучение и заетост" професионална реализация могат да намерят именно продължително безработни, хора над 54 години и такива с основно или дори по-ниско образование. По данни на министерството около 60% от регистрираните безработни търсят работа повече от година.
Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика: "Някъде около половината от тях са над 50-годишни. Това са хора преди пенсия. Някъде около половината са с ниско под средното образование. И тези хора най-трудно си намират работа. Всъщност ние трябва да помогнем, надявам се, и да са достатъчно мотивирани те да получат тази квалификация, да се върнат обратно на работа, да си възстановят трудовите навици, за да могат да останат по-трайно на пазара."
Трайно безработните могат да кандидатстват за работа в бюрата по труда в цялата страна. За всеки ще бъде изготвен индивидуален план за действие.
Етап първи - с европейско финансиране - над 8 милиона лева ще бъдат разпределени за заплати и осигуровки на 7 400 души.
Етап втори - безработните да се преквалифицират и да преминат обучение, за да имат по-голям шанс за намиране на постоянна работа. Така общо по схемата ще бъдат инвестирани 81 милиона лева.
Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика: "Това, което правим, е да финансираме минималния осигурителен доход плюс заплатата към него в рамките на 6 месеца, следващите 6 месеца работодателя трябва да плаща заплатата, а ние финансираме осигуровките."
От Социалното министерство отчитат засилен интерес от страна на работодателите и им напомнят, че срокът за кандидатстване е кратък - от 25-ти март до 1-ви април.
Информация: news.bnt.bg
социални мрежи

Коментари