10-тата "Ялова сватба "в Троян с Илия Луков - видео и снимки

Троянци за пореден път доказаха на света как се празнува. Нищо не бе пречка да се веселят на "Лъгът" за Сирница. Ни дъжд, ни вятър, ни кал не попречиха да се веселят

За десета  година в Троян бе  Сирни Заговезни според народните обичаи. Празникът започна в кабинета на кмета Донка Михайлова, която посрещна участниците в маскарада "Ялова сватба" и гости с домашно приготвена баница и вино. 

Тя поиска прошка за всичко, с което волно и неволно сме съгрешили. 
Под звуците на духовата музика дефилето от  сватбари се отправи към поляната в квартал "Лъгът". Там бе пресъздаден на обичая, а организаторите от Народно читалище "Наука - 1870 г." и Община Троян бяха предвидили различни забавни игри като "амкане на халва", традиционното въртене на уругльовици, прескачане на огън, дърпане на въже.


Малки и големи запалиха своите уругльовици от големия огън на поляната. за здраве, да се прогони злото и да не ни хапят бълхите. 
На присъстващите на празника в Троян бе раздадена курбан чорба, а за доброто им настроение пя Илия Луков.


Той сподели,че за първи път пее в такава кал. Но въпреки особенния терен троянци  не спряха да вият кръшни хора по мелодичния глас на майстора на македонската песен.
Все още певецът е под въздействие на празника. Защото това е запомнящо се. И много БЪЛГАРСКО. "Вали, кал а се виеха народните хора"- това да думи му след концерта. И аз съм сигурна ,че той никога не ще забрави троянци как се веселят.


И СНИ МКИ


































































































































































































































































Коментари