От 1 април всички фирми у нас ще са длъжни да осигуряват служителите си на минимум 420 лева

Осигурителният праг ще стане колкото минималната работна заплата от другата седмица
От 1 април всички фирми у нас ще са длъжни да осигуряват служителите си на минимум 420 лева.
Това се налага, защото от април влизат в сила промените в Закона за здравното осигуряване, според които българите, които се осигуряват под 420 лева, няма да имат право на здравни осигуровки. Към момента на много места служителите се осигуряват на по-ниски стойности. От другата седмица обаче това трябва да се промени.
Експерти съветват служителите, ако не им бъде актуализирана осигуровката на 420 лева или повече, да поискат актуализация от работодателя си, защото иначе ще останат без здравноосигурителни права.
С праговете на заплатите се индексира и осигуряването. Минималните прагове по професии се индексират на определен период от време. Тази промяна в закона е вследствие на този факт. Всичко върви в пакет - осигуряването за пенсия и осигуряването за здраве, праговете вървят заедно. От 1 януари минималната заплата стана 420 лева, нормално е и прагът за осигуряване на е на тази стойност. При минимален осигурителен праг от 420 лева, няма как да един човек да се осигурява под него са обяснили  пред Nbox от потребителските организации.
Промените в закона ще засегнат и хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил приходната агенция за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.
Голяма част от хората признават, че все още не са запознати с тези промени.
Агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус. И напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права.

социални мрежи

Коментари