Деветима са арестувани във Велико Търновската данъчна агенция при специализирана операция на ДАНС

Сред арестуваните са Стефан Михайлов, бивш директор на регионалното звено на приходната агенция в града и Пламен Томов - настоящ директор на дирекция "Контрол", когото служители на  Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) изведоха от сградата по-рано през деня.

Доскоро Томов беше временно изпълняващ длъжността директор на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново и кандидат в конкурса за този пост. Спечелилият преди дни конкурса за директор Ивайло Здравков каза единствено, че в териториалната дирекция се провежда операция на ДАНС и ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура в София. 
Другите задържани са  заместник-директорът на дирекция "Събиране", както и началници на отделите "Селекция" и "Ревизии" и "Обжалване", а също и данъчни инспектори.
В акцията са претърсени 13 служебни кабинета в местната приходна агенция, 19 домашни адреса и 8 автомобила. Извършени са и 9 лични обиска. Иззети са голямо количество пари и много документи, свързани с дейността на деветимата, получавали подкупи като длъжностни лица.
По неофициална информация, акцията е била по сигнали за корупция на данъчни служители, които са изнудвали фирми. При проверки те искали по 10% от оборотите за проверявания период, за да прикрият нарушения на фирмите.
По-рано от сградата бяха изнесени чували с документи и компютър. Сградата на НАП беше със свободен достъп за граждани, но се охраняваше  от полицията.
Припомняме, преди часове стана ясно, че 42-годишна служителка от НАП-Пловдив ще бъде уволнена заради данни за корупция. Твърди се, че жената е взимала пари, за да възстановява здравноосигурителни права.

Коментари