Домашните кучета задължително с микрочип

Ветеринарите лекари вече ще са длъжни да поставят микрочип на всяко куче, когато то се регистрира от стопанина. Това решиха депутатите като гласуваха окончателно промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност в четвъртък.

Микрочипът съдържа идентификационен код с информация за населеното място и индивидуален номер на животното. Така кучетата и техните собственици ще са лесно проследими от контролиращите органи, а очакванията на експертите са чрез чипирането да се овладее проблема с масовото изоставяне на домашни любимци и съответно с нарастващия брой бездомни кучета.

След поставянето на микрочипа, отговарящ на определен стандарт, лекарите ще трябва да въведат данните му в Интегрирана информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст.
Собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, като представя документ за платена такса.


Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в отдел "Безопасност и качество на храни" и в съответната община, гласи закона.

Собствениците на кучета заплащат стойността на ветеринарномедицинския паспорт и на манипулацията поставяне на микрочипа.

http://www.dnevnik.bg/

Коментари