Областен и заместници почетоха живота и делото на Васил Левски

Областният управител Ирина Митева и заместниците й Георги Терзийски и Драгомир Кавалски почетоха живота и делото на Васил Левски. На възпоменанието по повод 143 години от гибелта му на Къкринското ханче бе и зам.-председателят на НС Димитър Главчев.
Денят започна традиционно с туристически поход „По стъпките на Левски”. 


Пред барелефа в двора на музея в с. Къкрина прозвуча и „Клетвата на съратниците на Васил Левски”. „Елате братя, време е! Заклевам се своеволно в честа си и в Отечеството си пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че от сичко, което ми се яви няма да кажа и открия никому нищо до смърт и до гроб. Заклевам се и обещавам какво ще работя с всичките си способности за освобождението на Отечеството си България. Заклевам се и обещавам какво за святата тази цел полагам живот и имот. Заклевам се и обещавам безусловна покорност на законите и на заповедите на съзаклятният тайни централен Българский комитет съвършено мълчание и тайност на делата. А в противен случай ако бъда предател или престъпник съгласявам се да бъда прободен от оръжието на това съзаклятие, което има длъжност да брани и право да ме съди. Да живей България! Заклех са!
Бяха поднесени венци и цветя. Цветя бяха положени и на „Пази мост”, мястото, където е заловен Апостола. 

Вчера и днес своя патронен празник честваха училищата, носещи името на Левски. Ирина Митева бе с учителите и децата от най-голямото основно училище в Ловеч, Драгомир Кавалски поздрави децата от СОУ „Васил Левски” в Ябланица, а Терзийски бе на празника на троянското СОУ „Васил Левски”. 
В поздравителния адрес на Областен управител се казва: Бъдете здрави, търсещи и можещи. Не се отказвайте от мечтите си и не свеждайте глава пред трудностите. В съвременния глобален свят само грамотният човек може да се развива и просперира. Затова не подценявайте силата на знанието. Състезавайте се, конкурирайте се, осмелявайте се да правите дръзки планове за бъдещето и да завоювате нови хоризонти. Бъдете честни и почтени хора! Бъдете като Левски!

Коментари