Пътуващото читалище "Бащино Огнище" потегля!


Първата му спирка е град Видин на 3- ти март за Националния празник . То ще предложи супер интересната изложба на български войници от Средновековието до Втората световна война. Те са дванадесет манекена облечени с униформите  за своето време и в пълното им бойно снаряжение.
А най- интересното, че като застанете до тях ще видите  един 20 минутен филм , който ще разказва и  покаже в детайли тази част от историята на България. В момента който пиша всичко това  - НАСТРЪХВАМ.  И си представям.
Идеята за това пътуващо читалище/ то ще има  и щанд за продажба на всичко българско и мило - знамена,шапки,тениски/ се е зародила в главата  на Ивайло Шопски -  младо момче на Христова възраст преди много години.. Занимава се със собствен бизнес. Но  е патриот по душа. От години наред той живее с мисълта за читалищата. Как да се стимулират хората да  ги посещават?  И идва отговорът сам. Защо пък центровете  на българщината да не отиват при хората?
И речено - сторено. Купува автобус, на когото  променя статута за товарен, узаконява го. И група негови съмишленици от сдружение "Бащино огнище" на добра воля започват работа по пътуващото читалище. Свалят седалките, слагат телевизори. Оборудват от А до..Я. А бе всичко си има. И ток и интернет. И както писах преди няколко дни вече всичко е готово за да може читалището да спре на първата си спирка - Видин .На 3 -ти март!..
   
Входа ще е на символична сума от  0.50лв -до 1 лв. Но човек си заслужава да види опълченецът на Шипка- и да изгледа част от филма. Или хайдутина, или войникът от 1-та световна война. и още и още...
Хората с увреждания, на колички също ще могат да разгледат експозицията. Ивайло и затова се е погрижил. Да има специална рампа. Пътуващото читалище"Бащино огнище" има за цел за обединяване на хората  и да не се забравя че сме българи.
Иво е приятел с всички "Традиции" в България, със сдружението "Родопски хайдути", Никола Григоров  -  който му е подарил носия,и всички родолюбци
Шопски е и малко писател. Съвсем скоро излиза от печат първата му книжка от една поредица- За концлагер в Гърция "Гробовете на Трикери" - българска трагедия, забравена дори от историята.. Може да прочетете
http://veso1985.log.bg/article.php?article_id=39950
За да  да придобиете малко представа.
 
В очакване сме на нещо ново за нас. Читалището да отиде при хората. И старта ще е дадена на 3-ти  март. Хвала родолюбиви българи, които измислихте и осъществихте тази идея. Защото няма да има музей само, ще има и обучаващи  занаятчии, ще се пеят песни, литаратурни четения...То ще посещава и училищата..И какво да искаме  повече!!!

Коментари