Мария-Луиза от Тетевен победител в конкурс за есе

Мария-Луиза Дурева от Х-ти „б“ клас е победител в организирания от Мария Габриел, заместник-председател на Групата ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, конкурс по въпрос от дневния ред на Европа.
Тазгодишното издание на творческата надпревара бе в светлината на най-актуалната тема- миграцията. 
Творбите на участниците в конкурса са оценявани от авторитетно жури в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков- ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, доц. д-р Анна Кръстева- директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски” и Надя Барух- главен редактор на в-к „Аз Буки“.
Мария-Луиза спечели в условията на огромна конкуренция, представяйки своето виждане по един от най-болезнените европейски въпроси.

Трогателният ѝ разказ за драмата на удавеното сирийско момченце, изхвърлено на плажа край турския курорт Бодрум и сърцераздирателната снимка на тригодишния Айлан Кюрди, която медиите тиражираха, направили разтърсващо впечатление на Мария-Луиза. Което провокирало интереса ѝ към темата и я мотивирало да участва в конкурса.
„Който не изпитва съчувствие към бежанците, няма сърце. Но този, който не изпитва нищо друго освен съчувствие, няма разум.“ Това са думи от есето на Мария-Луиза, които евродепутат Мария Габриел цитира днес в своето съдържателно и затрогващо обръщение към всички участници в конкурса.
Наградата- посещение на Европейския парламент в Брюксел е възможност за талантливата ученичка да види на място как работи една от най-важните институции в Европа и какви са шансовете за по-широко включване на младежите в създаването на политики и инструменти, които да подпомогнат тяхната активност. Това е шанс на младите хора за индиректно участие в създаването на институциите на сътрудничество и взаимопомощ, върху чиято основа е изградена съвременна Европа. За изграждането на една Европа без разделителни линии! За да не допуснем драмата край бреговете на Бодрум!
Честито, Мария-Луиза!

Коментари