Животновъди блокират за Великден границата

Българите масово се отказват от почивката си в Гърция, чиито фермери вече седмици наред блокират границата ни. В резултат на това страдат не само превозвачите и пътуващите, но и туризмът. В отговор на действията на гръцките фермери гръцките шофьори наложиха вчера пълна блокада на браздата с комшиите

След като Гърция не можа да овладее собствените си граждани, които с действията на границата с България създадоха големи трудности за зимния ни сезон, българите решиха да бойкотират почивката у съседите. Масови заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция заливат родните туроператори от няколко дни. Българите са притеснени от блокадата на границата и се отказват от почивката си. Вчера българските превозвачи наложиха пълна контраблокада в отговор на действията на гръцките фермери. "Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Действията от двете страни на границата обаче сериозно притесняват туристите. Проверка на "Стандарт" установи, че вече над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации. Хората си отказват и резервациите за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май. Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. За да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си за Гърция. Голяма част от тях се насочват към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори. Копирано от standartnews.com

Не мърдаме от границата до вдигането на блокадата

Красимир Лалов,
зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт

Няма да мръдна от ГКПП Кулата, нито аз, нито колегите от БАСАТ, докато не приключи това безобразие! Тук сме всички български превозвачи, с нас е и министърът на транспорта Ивайло Московски - всички сме заедно срещу това безобразие. Как да го определя иначе, след като оттатък границата се виждат само 5-6 пияни гръцки фермери, които се подиграват с България и целия ЕС! Чудя се няма ли най-сетне този заспал български народ да се вдигне?! Цял куп предприятия спират работа заради блокадата, което си е жива подигравка с нашата икономика.

Това е истината. Затова ще стоим тук и ще блокираме напълно движението, докато "братята" гръцки фермери се изнесат от всичките гранични пунктове и осигурят безпрепятствено преминаване на нашите и чуждестранните камиони по всичките гръцки пътища така, както това е записано още в учредителните документи на ЕС!

Стоим и не пускаме и пиле да прехвръкне! Единствено в сряда направихме изключение за една катафалка с мъртвец - човешко е все пак!

Като ответна мярка ние от Националното сдружение на българските превозвачи излизаме с призив към цялото общество, озаглавен "Остани в България на Великден - да отговорим на блокадата с родолюбива инициатива".

Животновъди блокират за Великден

От Съюза на българските животновъди са взели решение да блокират напълно българо-гръцката граница от 26 април до 3 май по време на великденските празници. Фермерите вече са поискали разрешение за действията си от Агенция "Пътна инфраструктура" и Гранична полиция. Животновъдите дадоха обещание да уведомят и всички туристически агенции в България, както и министерствата на туризма в Румъния, Унгария и Сърбия. "Решението може да се отмени, ако до два дни се прекрати блокадата от земеделските производители в Гърция", обясниха животновъдите.

Бъчварова: Опитваме се да се справим

Вътрешният министър Румяна Бъчварова споделя позицията на премиера Бойко Борисов, че бездействието на гръцките власти е целенасочено отношение към България. "Толкова време не може да се намери решение на този натиск, очевидно може и такива тълкувания да се дадат. Опитваме се да се справим", каза тя в кулоарите на парламента. И допълни, че ще разговаря с гръцкия си колега. "Надявам се да ги решим тези проблеми. Ние не можем да решим проблеми на гръцка територия", посочи Бъчварова.

По думите й контраблокадата на родните превозвачи е отговор на аналогични действия. "Доколкото няма механизъм, по който този род спорове да бъдат решавани по достатъчно добър и легален начин, стигаме и до такива случаи", каза министърът.

Депутатите призовават ЕК да погне Атина

Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси, каза Бойко Борисов
 standartnews.com

Коментари