Щъркели за късмет

Кметът на чирпанското село Свобода Петко Петков цяла зима отглежда щъркел. Новият му домашен любимец се казва Джеки. Двамата са неразделни вече втори месец, разказва Нова тв. Щъркелът Джеки или Джери, както го наричат някои от жителите на село Свобода, е приел за свой приятел и стопанин Петко Петков.
И всеки ден очаква поредната порция риба. Джеки е роден миналото лято. И прелитайки над България през декември избира да остане. Екип на „Зелени Балкани” преглежда птицата и установява, че Джеки е поляк.
Друг щъркел се настани в шуменското село Илия Р. Блъсков. От седмица местните хора са в еуфория от появата му и се чудят какво ще им донесе. Дългокрачкото е заел голямо гнездо върху ел. стълб край селската река. Разхожда се в района и стига чак до село Благово, а вечер се прибира у "дома". Заедно с него е и още една бяла птица, но местните хора не знаят от какъв вид е. Кметът Васил Василев се грижи предвестникът на пролетта да не гладува и през ден му оставя обезсолена цаца в кутия. Щъркелът е млад и най-вероятно е останал да зимува у нас. Възможно е това да е същата птица, която беше забелязана върху ел.стълб в Шумен и отвори работа на пожарна, полиция, екоинспекцията и енергото. Тогава отлетя пред погледа на спасителите си. Според специалисти, студове като последните у нас не са проблем за щъркелите. Важно е обаче да са нахранени.  "Всички се радваме. Дано да е на късмет", споделят жителите на селата  -  Свобода и Илия Р. Блъсков

по материалина ТРУД и НОВАТВ

Коментари