Георги Любчев Аргиров новият стар районен прокурор на Районна прокуратура – Троян

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с 21 гласа „за“, нито един гласа „против“ и един „въздържал се“ Георги Любчев Аргиров за втори мандат административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура – Троян.
Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Прокурор Аргиров има над 24 години общ юридически стаж, който е придобил изцяло в Районна прокуратура – Троян. Започнал е като младши прокурор, преминал е през длъжността прокурор, заместник на административния ръководител, а на 17.06.2010 г. е избран за първи мандат административен ръководител. 
В своята Концепция за стратегическо развитие на прокуратурата той посочва, че е мотивиран да кандидатства за административен ръководител от натрупания професионален и управленски опит, и то само в Районна прокуратура – Троян, както и от желанието да допринася за утвърждаване и повишаване на ефективността в работата на тази прокуратура. 
Кандидатът заявява стремеж към постигане на по-голяма ефективност и бързина в работата на Районна прокуратура – Троян, като продължи доброто взаимодействие със служителите на полицията и ще използва капацитета на следователите от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Ловеч. Той предвижда да се прилагат във висока степен бързите и незабавни производства и се сведе до минимум броят на върнатите от съда дела и произнасянето на оправдателни съдебни актове. Кандидатът вижда резерви за повишаване на административно-съдебния надзор и надзора на законност. 
Сред набелязаните от прокурор Аргиров мерки за подобряване на работата на прокуратурата са също поддържането на високо ниво на взаимозаменяемост на съдебните служители чрез повишаване на тяхната професионална квалификация .
Въпроси към кандидата поставиха членовете на Висшия съдебен съвет Магдалена Лазарова, Румен Боев, Соня Найденова и Елка Атанасова във връзка с поставените от него цели в първия му управленски мандат, относно работата по досъдебни производства, за случайното разпределение на досъдебните производства на разследващите полицаи, както и за неговото намерение за увеличаване на ангажираността на следователите по разследването на дела за тежки престъпления, Зададени бяха въпроси за нивото на престъпността в съдебния район и за работата на прокуратурата по спрени дела срещу неизвестен извършител.
Членът на Съвета Елка Атанасова призова за подкрепа на кандидатурата му за административен ръководител. Тя обърна внимание на показаните управленски качества през първия мандат, отличното познаване на работата на прокуратурата и на полицията, както и на постигната генерална превенция в съдебния район, което проличава от намаления ръст на престъпленията.

изт.:ФОКУС

Коментари