Село Черни Вит пази знаме, останало от четата на Георги Бенковски

 Бай Марин пази оригинал на реликвата в дома си, защото няма къде другаде да я съхранява. Знамето ще бъде повредено безвъзвратно, ако не се създадат подходящи условия за правилното му опазване.
Никоя институция не е проверила дали знамето е автентично и не се е поитнересувала от начина, по който то се съхранява, въпреки сигналите по темата.
"Четата е минала от хълмовете край селото и скрива знамената в хралупа на дърво. Овчарите ги намират и си ги поделят - над 3-4 знамена", разказва бай Марин от селото: "Реликвите попадат в дядо ми Марин Дочев, през 1927г. ги раздава - на училището, на читалището и на музея в Тетевен. Това знаме е останало от читалището", разказва бай Марин. Показа и снимка на Петър Стоянов със знамето, правена в Троян. 
Знамето първо е било заключено в кметството на селото, за да се съхранява, докато е нямало музей. След появата на музея, изграден от ентусиасти начело с бай Марин обаче, копие на флага се съхранява зад външната врата в калъфка: "Така никой няма да го открадне, защото едва ли ще се сети да тършува зад вратата. Тук е само копието, защото не искам да откраднат оригинала", споделя бай Марин.
Той не вижда държавата да се е загрижила за знамето: "Разбиха вратата на музея, направих нова ключалка, но откраднаха пушка кремъклийка. Пръскам срещу молци, за да не изядат знамето. По него е стреляно, има следи от куршуми", завършва разказа си бай Марин. 
БНТ

Коментари