В Тете вен почетоха паметта на Апостола на свободата

Признателни тетевенци се поклониха пред паметта на Васил Левски днес, когато България отбелязва 143 години от обесването на Апостола на свободата. Церемонията се състоя на 19 февруари пред  паметника на Дякона от 12.00 часа.
Възпоменателното честване започна с изпълнението на възрожденски песни от Мъжка вокална група „Вежен“. В събитието се включиха представители на институции, ученици и граждани. Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе Петко Маринов – главен експерт „Култура“ в ОА. Възпитаници на  СОУ „Георги Бенковски“ от клуб „Млади възрожденци“ представиха рецитал, посветен на живота и делото на Апостола на свободата. Зам. областният управител Драгомир Кавалски, кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам. кметът Борис Врабевски, председателят на Общински съвет Мария Стойчева, Цветелина Стоянова – секретар на Община Тетевен и членове на местния парламент се включиха в проявата като поднесоха венци и цветя на признателност. За делото на Левски и неговата непреходност говори кметът на Тетевен д-р Бояджиева:
  „Левски е нашата национална гордост. Левски е мерилото ни за почтеност и достойнство... Неговите думи и дела са част от нас, ние се раждаме с тях, живеем с тях, умираме с тях. Предаваме ги на децата си, възпитаваме ги в неговите добродетели. Затова нека днес да сведем глави, да помълчим и в сърцето си да кажем „Светла е паметта ти Апостоле! И днес си ни нужен!“

Коментари