Пътуващо читалище "Бащино огнище" ще радва българите

https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6539738862301256107#editor/target=post;postID=9025861222216699356
Група ентусиати - българи решават да създадат пътуващо "Бащино читалище"
 Хубаво е да виждаш, как мечтите ти порастват.На фона на обезбългаряването, подмяната на ценности и всеобщата загуба на познания и интерес към традициите и историята
, ние, приятелският кръг нарекли себе си ,,Бащино огнище”, търсейки атрактивна, модерна и привлекателна форма за популяризиране и съхранение на нашето културно и историческо наследство, решихме да се обърнем към традициите, но да ги приведем в крак с времето.
Читалищата са тези свещенни места, които дадоха началния тласък и запалиха огъня на националната ни енергия, огън, който пламна тъй силно, че цял Свят се смая пред българското чудо. Огън, който горя през възраждането, борбите за църковна и политическа независимост, запали въстания, лумна неудържим на Шипка, после в Сръбско-Българската война, Илинденското въстание, Балканските и двете Световни войни. Читалищата събираха стари и млади, за да покажат, че има светлина във вековния мрак.
Именно затова ние решихме да вдъхнем нов живот на тази дума, използвайки опита и знанията да дадем нова душа на тази светиня. Решихме да създадем пътуващо читалище, модерно живо, което да разнесе познания, вяра, надежда и национална гордост по всички краища, където тупти българско сърце. Нашата идея е да създадем едно кътче от родината, което представя българския бит, култура, история и изкуство, място призвано да приюти и даде трибуна на всеки работещ в тази посока. Заедно можем да изградим един храм ползу роду, който да разпръсква българщината навред по земята.
Искаме читалището да включва постоянна експозиция на българската войнска чест, да предоставя на артисти и писатели възможност да прадставят изкуството си, да работим за запазване и развитие на старите български занаяти (кожарство, ножарство, грънчарство, тъкане и шиене, гайтаносване). Под нашата стряха, ще се изнасят прожекции на филми, литературни беседи, уроци по родолюбие и занаяти, изложби и концерти.

Нека всички знаят, че читалището и мартеницата са двата най-български символа и ние носим отговорност непременно да съхраним за поколенията, затова всеки, който иска да помогне или да участва в нашето дело, е добре дошъл „С нами Бог”, да живей България!


Пътуващо читалище"Бащино огнище "е почти  готово с с безценната подкрепа на Станко Вълчанов, и Таско от" Kamea"Ltd.,споделя още
Ивайло Шопски

Коментари