Хиляди хора с увреждания ще останат без личните си асистенти,

 В края на февруари приключва проектът „Нови възможности за грижа“, по който те ползват социалната услуга. Над 14 хил. души, от които 3000 са деца, са включени в проекта.

След като той приключи, те могат да подадат документи по друг – „Независим живот“. 23 от общините у нас обаче са пропуснали всички срокове за кандидатстване по него и не го изпълняват. 
Бележка на редактора- 

 
по Проект „Подкрепа за социално включване в Община Троян“ за:

1. Изпълнители на социални услуги: 44 лични асистенти, 11 домашни помощници и 8 социални асистенти, от които 39 лични асистенти ще работят 15 месеца, а домашните помощници и 5 от личните асистенти ще работят 18 месеца, считано от 01.04.2016 г.

    Изисквания за заемане на длъжността: дееспособни лица в трудоспособна възраст, безработни или трудово заети, които имат желание и умения да полагат грижи за деца и/или лица с увреждания и/или възрастни хора над 65 г., които не са в състояние сами да осигуряват ежедневните си потребности.
    Трудовите договори са за непълно работно време, определено на база потребностите на обслужвания потребител. Възнагражденията са в зависимост от длъжността, образователната степен  и опита на кандидата при предоставяне на сходни услуги: от 2,75 до 3,50 лв. на час през 2016 г. и от 3,00 до 3,83 лв. на час през 2017 г.
    Кандидатите могат да подават заявления от 22.02 до 08.03.2016 г. в сградата на общината, стая № 34.



    „Ще има може би някакъв период, в който няма да имат услуги, но общините имаха възможност в три срока да подадат проектни предложения по „Независим живот“, обяснява Зоя Иванова от Министерството на труда и социалната политика, информира bTV.
    От ведомството отказаха да предоставят списъка с тези общини. Ще обявят нов срок, в който те да кандидатстват.

    В останалите предстои хората да подадат документи, след което да им се направи нова оценка на нуждите. Колко време ще отнеме това – зависи от общините.
     

    Коментари