Единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област е това в с.Гумощник

Килийното училище в село Гумощник се намира в двора на църквата "Свети Николай Летни". Създадено е 1829 година и е единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област. По времето на своето съществуване училището е действало по-вече от 100 години и като светско училище. В днешния си вид е реставрирано през 1979г.


В една от стаите на килийното училище e направена възстановка на класна стая от онова време. Показани са чинове с пясък, плочки с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане от другата, ученически пособия от това време - калеми, мастилници и др. Сред експонатите е читанката от 1896г.

На първия етаж от сградата на килийното училище е подредена музейна сбирка, проследяваща историята на село Гумощник. Изложени са предмети от живота и бита на местното население (пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки и др.), артефакти открити при археологически разкопки на тракийски могили в околността, документи свързани със загиналитена Титаник жители на селото и загинали в различните войни за освобождение и обединение на България.

Килийното училище в Гумощник - единственото оцеляло  в Ловешка област


Единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област е това в с.Гумощник

Коментари