2500 нарушения са засечени от горските служители в Ловеч

Над 2500 акта за нарушения са издадени през миналата година горските служители от дирекцията по горите в Ловеч, която обхваща и област Плевен.  Извършени са над 31 хиляди проверки, свързани с предотвратяване на нарушения и опазването на горите, дивеча и рибните ресурси.

63 на сто от съставените актове по Закона за горите са за нарушения, констатирани на територията на Държавното горско стопанство - Плевен. Директорът на Регионалната дирекция по горите Павли Богдански е посочил кои са най-честите нарушители:
Там, където има концентрирано население с малки доходи, се извършват масирани нападения по всяко време на денонощието. Те излизат с много на брой каруци и крадат по малко, но постоянно и непрекъснато.
Богдански  е допълнил, че горските служители осъществяват непрекъснат контрол по опазването на горите. По влезли в сила наказателни постановления през миналата година са начислени близо 230 000 лева глоби, имуществени санкции и обезщетения:
Законът за горите предвижда всеки гражданин сам да си организира опазването на гората. Това не се прави. Това е много трудно доказуемо постфактум, ако не го хванеш на място.
Павли Богдански е  казал още, че за извършени нарушения са наложени и дисциплинарни наказания на горски служители.


Коментари