ЕРП-тата увеличиха аварийните екипи в очакване на влошаване на времето

Прогнозата за влошаването на времето накара електроразпределителните дружества да увеличат броя на аварийните екипи, става ясно от съобщения на компаниите.

ЧЕЗ България съобщи за 100 екипа в готовност за отстраняване на аварии в резултат от очакваните снеговалежи и ниски температури през почивните дни. "При необходимост компанията може да мобилизира 400 екипа", допълниха още от дружеството, което отговаря за електроснабдяването на Западна България.
Основните рискове за мрежата в Югоизточна България е комбинацията от вятър и дъжд, който преминава в снят, в условията на променящи се температури, допълват от EVN България. От компанията посочват, че при тези условия има опасност от обледявания на електропроводи.

Общо 75 ще бъдат дежурните екипи на EVN България през следващите часове. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации, както и да активира кризисен щаб.
Енерго-Про Мрежи също е с повишена готовност за отстраняване на последствия за мрежата при очакваното влошаване на условията през почивните дни. Абонатите на компанията ще могат да разчитат на 74 аварийни екипа.
При извънредна ситуация броят им ще бъде увеличен, обещават още от Енерго-Про.
Междувременно и Министерството на енергетиката, заедно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), започна проверка за това как ЕРП-тата отчитат потребяваната от клиентите електроенергия. Експертите ще оценяват и готовността на дружествата за работа при тежки зимни условия.

Коментари