Троянци вчера се сбогуваха с Бонка Минева

Троянци вчера се сбогуваха  с  Бонка Минева -  Първият  директор на Детска Музикална школа при НЧ"Наука -1870" Троян.
Н а 27 ми март 2015  тя бе удостоена с приза на името на Николай Ганков.  
Видната музикална деятелка  е родена на 19.11.1928г. в град Троян. Завършва през 1950г. Българска държавна консерватория – специалност пиано. Позната е на троянската общественост и сред професионалните среди, като един изключително добър музикален педагог, основател и ръководител на школата над 30 години, а след пенсионирането си и до днес има свой клас по пиано.
 В продължение на десетилетия Бонка Минева е била корепетитор на Градски хор и на добилия национална известност „Хор на запасните офицери” от Троян, където работила с диригента Иван Генков. Бонка Минева е  била инструменталист в оркестъра на Троянския оперетен театър в годините след 1950г.
 Десетилетията последователен труд са доказали по безспорен начин г-жа Бонка Минева – измеренията му са в обогатяването и създаването на музикална култура в нашия град, в изграждането на инструменталисти и музикални педагози – имена в националната музикална култура и което е може би не по-малко значимо, изграждане на интерес и музикална култура у стотиците деца преминали през класовете по пиано на музикалния педагог Бонка Минева.


Троянската общественост винаги е  ценяла  и уважавала  приноса на г-жа Бонка Минева в културния живот на града. Със смъртта й  Троян загуби добър и уважаван приятел. културен деятел ,педагог..
 Мир на душата й

Коментари