Извънредното заседание на комисията по здравеопазване в Ловеч премина в отсъствието на основните докладчици

Д-р Лидия Несторова, председател на комисията по здравеопазване, свика днес извънредно заседание на комисията.

Според дневният ред на заседанието трябваше да бъде разгледана информация от Съвета на директорите и прокуриста на болницата за изпълнението на оздравителната програма, както и информация за финансовото състояние и предоставяне на споразуменията за разсрочване на задълженията на лечебното заведение. Комисията трябваше да бъде запозната и с писменото становище на Министерството на здравеопазването за ефективността на оздравителната програма, както и с резултатите от срещите с главния секретар на МЗ, зам.министрите на финансите и на здравеопазването, съдържанието на писмото до съответните институции. Комисията трябваше да получи информация за процеса на изготвяне на здравна карта в Област Ловеч и перспективите за МБАЛ Ловеч. Доклади трябваше да изнесат председателя на съвета на директорите, прокуристът на болницата д-р Снежиня Митова, д-р Тихомир Бенев.
На днешното заседание обаче не присъства нито един от докладчиците. Така много въпроси, чиито отговори касаеха присъстващите лекари и граждани останаха без отговори.
По думите на д-р Несторова, прокуристът на болницата е депозирал пред председателя на ОбС – Ловеч Петър Цолов писмени отговори на петте поставени въпроса, но в тях няма никаква конкретика по наболелите проблеми на болницата в Ловеч.
В писмения отговор от д-р Митова се казва, че основните финансови ресурси на лечебното заведение се формират от финансиране по сключен договор с НЗОК за оказване на болнична помощ и високо специализирана медицинска дейност, финансиране от МЗ-договор за финансиране по методика на Спешното отделение и ТЕЛК, собствени приходи. Размерът на финансирането по сключения договор с НЗОК за оказване на болнична и високо специализирана медицинска дейност е резултат и функция от отчетната извършена дейност, т.е. колкото повече работим и повече получаваме, се казва в началото на писмения отговор.
На първия въпрос относно информация от Съвета на директорите и прокуриста на МБАЛ – Ловеч за изпълнението на оздравителната програма се отговаря, че съгласно представения в МЗ оздравителен план се е започнало незабавно договаряне с кредиторите за разсрочване на задълженията, за да бъдат реално изпълними с ритмичност на плащанията, обслужване на текущите задължения и избягване на на затрудненията в ежедневната работа. Средно месечно постъпленията са между 570 и 600 хил. лв., като за месец октомври са били 604 144 лв., за месец ноември – 620 398 лв. и за месец декември – 573 411 лв. Месечно е необходимо да се изплащат около 180 хил. лв. стари задължения. Трябва да се предвидят и 150 хил. лв. за погасяване на текущи задължения към същите фирми. Поддържането на тази ритмичност на плащанията, съобразена с размера на заработката от НЗОК и субсидията от МЗ налагат спешни мерки за намаляване на разходите при запазване на обема на извършваната дейност или спиране на дейността на лечебното заведение поради невъзможност за погасяване на тези задължения. Намалели са складовите наличности от медикаменти и консумативи, намалели са разходите за материали, необходими за нормалното протичане на работния процес. Въведена е строга отчетност, позволяваща проследяване на всички разходи, в това число консумативи на ниво пациент. Предприети са мерки за намаляване на използваните етажи чрез преструктуриране и преместване на отделенията при запазване досегашната им дейност, но изпълняване на мадицинските грижи по-ефективно. За пациентите ще се осигурят по-качествени денонощни медицински грижи от лекари и медицински сестри. Предприето е оптимизиране на общия персонал – в резултат на намаляване на обслужваните площи. В момента в лечебното заведение работят 47 лица, придобили и упражнили правото си на пенсиониране и при освобождаването им биха се спестили 50 777 лв. От тях 27 са медицински сестри и три санитари и тяхното освобождаване няма да доведе до влошаване на дейностите, но ще доведе до спестяване на 27 513 лв., се казва още в писмения отговор. В лечебното заведение работят 110 лица, които са на минимална работна заплата и от първи януари тази година са необходими допълнително 6 360 лв. за увеличение на възнагражденията им. В четири от отделенията на болницата лекари полагат труд по допълнителен трудов договор по чл. 110 от КТ, а в три и медицински сестри, което изисква допълнително 9301 лв. С предвиденото преструктуриране и събиране на отделенията ще се спестят допълнителни средства от полагане на нощен труд и заплащане на осигурената за дежурство храна. Записаното в Плана разделно отчитане на разходите на газ, вода не е приложимо поради начина на изпълнение на водопроводната и отоплителна системи на сградата и вертикално разположените тръби и щрангове, пише още в отговора на първи въпрос.
Относно втория поставен въпрос, а именно запознаване на комисията с финансовото състояние на МБАЛ – Ловеч и представяне на споразуменията за разсрочване на задълженията на болницата, писменият отговор гласи следното – през изтеклите два месеца приоритетно се преговаряше и се сключиха споразумения с цел избягване на запори върху сметките с изпратени покани за доброволно изпълнение към 14 фирми доставчици на медицински стоки и услуги. На третия въпрос – запознаване на комисията с писменото становище на Министерството на здравеопазването за ефективността на оздравителната програма се казва, че прокуристът на лечебното заведение д-р Донка Минкова през септември с изх. номер 5975 от 18.09.2015 г. е представил в МЗ „Оздравителен погасителен план за намаляване на просрочените задължения”, не е получено обратно писмено становище. На 15 януари 2016 г. с изх. номер 325 внесохме в МЗ актуални „Мерки за оптимизиране на дейността на МБАЛ „ П. Стоянов”-АД – гр. Ловеч.
Четвъртият въпрос бе за резултатите от срещите с главния секретар на МЗ, зам.министрите на финансите и на здравеопазването, съдържанието на писмото до съответните институции. На този въпрос писменият отговор гласи следното –със съдействието на кмета на общината на Ловеч и областния управител съместно със Съвета на директорите, проведохме срещи с министър Москов, зам.министри Шарков, Пенков, Персенски, със зам.министър на финансите Ананиева. В резултат на преговорите беше отпусната целева субсидия за капиталови разходи за стартиране на преструктурирането на болницата, за което има сключен договор с МЗ.
Петият отправен въпрос бе относно процеса на изготвяне на здравна карта в област Ловеч и перспективите за МБАЛ – Ловеч. Отговорът на този въпрос гласи, че със заповед на министъра на здравеопазването е утвърдена „Методика за изработване на областна здравна карта”, публикувана на интернет страницата на министерството. Д-р Бенев като член на Съвета на директорите е предложен за член на Комисията за изработване на областна здравна карта, но гласуването на участието му е станало след нейното приемане.
Това са отправените въпроси и съответно получените в писмен вид отговори. Д-р Лидия Несторова, както и присъстващите лекари и граждани заявиха, че отсъствието на докладчиците е неуважение, а многото наболели въпроси остават във въздуха, без конкретни отговори и решения.
http://zetramedia.com/

Коментари