Единственият българин, победил на ринга Виталий Кличко, тренира горнооряховските боксьори

Русинов е многократен шампион на България, вицешампион от световните първенства през 1991 и 1993 г., бронзов медалист на XXV Летни олимпийски игри в Барселона през 1992 г., европейски първенец от първенството в Бурса през 1993 г. и носител на още два бронзови медала от първенство на Стария континент. Той е единственият българин, победил на ринга световния първенец за професионалисти Виталий Кличко като аматьор през 1994 г. в Бомбай. Играл е и с другия брат – Владимир, от когото има загуба с 1 точка на турнира „Странджа“.

Роден в с .Градежница ,казвал  се е казвал Сюлейман. “До десетата ми година ме наричаха така - това е рожденото ми име”, изпъва плещи Русинов. И не се засяга, ако някой иска да го уязви и му каже, че е помак." Сега е Свилен
И тук Русинов започва да обяснява как от тренировъчната зала се познавал с вече покойните босове на СИК и ВИС. Как се опитвали да го привлекат като отговорник на профил - рекет, проституция или друга мръсна работа. “Отказах, защото вече имах семейство”, казва. После допълва, че от ранно детство бил възпитаван на труд и честност.

“Кой е по-голям българин от мен? Многократно в моя чест се е развявал националният трибагреник. Хиляди хора по света са ставали на крака, когато е звучал химнът “Мила родино” - слушал съм го с просълзени очи на почетната стълбица”, изрича емоционално големият спортист.

По време на насилствената смяна на имената на българомохамеданите в семейството му нямало драма. Родителите му не били крайни във вероизповеданието си - така възпитавали и Свилен. Отбелязвали Коледа, Великден и всички християнски празници.
В наши дни 2100-те жители на Градежница също уважават светлите празници. Нищо, че по-възрастните жени продължават да ходят с шалвари по традиция. В тази връзка кметът се възмущава: “Тоя, дето иска да прави партия "Помак", въобще не е в ред. Българи сме и това е! Младите вече са образовани и търсят професионална изява в градовете
Бивш кмет на с.Градежница и треньор .„Виждам, че в Горна Оряховица са създадени отлични условия за тренировка на децата. Клубът има съдействието на общината, както и подкрепата на фирми от местния бизнес. Желанието ни е чрез срещите с директорите на училищата да популяризираме бокса, който може да се практикува както от момчета, така и от момичета. Всички, които имат интерес, са добре дошли да дойдат в залата, да видят, да потренират и ако покажат качества и преценят, че това е техният спорт – да останат. Целта ни е в Горна Оряховица да се сформира сериозна боксова школа. При мен тренират около 17 момчета и момичета. Виждам в тях бъдеще, те имат талант. Със съвместни усилия се надявам да участваме на първенства и разбира се, да спечелим медали”, коментира Свилен Русинов.
Богатството му, всичките му мечти са  децата . Най-големият, Атанас, е студент в Нов български университет. Сестра му, Луиза-Мария Русева, вече има своите победи като състезател по гребане. Ивайла е ученичка в Тетевен.

по материали на 24 часа  и  http://www.borbabg.com/

Коментари