Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове


След проверка по надзора за законност прокуратурата разпореди вземане на незабавни мерки по отношение на 23 опасни въжени мостове на територията на областта. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Велико Търново. 
Предприемане на незабавни мерки, във връзка с опасните въжени мостове, разпореди прокуратурата на кметовете на общини от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Организацията на проверките е осъществена от окръжните прокуратури и извършена съвместно с кметовете на общините чрез комисии, които са инспектирали въжените мостове на територията на всички общини в петте области от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверени са всички съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Целта е да се установи състоянието на въжените мостове към момента и тяхната безопасност за ползване. Проверката е установила 23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност. За всички констатирани неизправности прокуратурата на основание чл.145 от ЗСВ е изпратила предложения до кметовете на общини за вземане на незабавни мерки.

Тревожни констатации и необходимост от пълно обследване на строителните конструкции на въжените мостове е установила Апелативната прокуратура във Велико Търново след проверка в община Троян. Там има и най-много изградени въжени мостове на територията на прокуратурата - 22. Само в града има шест такива съоръжения, три от които в добро състояние. В общината има още 16 въжени моста, които са с корозии и амортизирани части, затова на кмета е възложено да се извърши спешна проверка на конструкциите им. 
В общините Априлци и Летница трите съоръжения са годни и безопасни за експлоатация. 
Проверка в община Тетевен е установила добро техническо състояние на въжените мостове, като в града има шест такива и още 12 в селата Рибарица, Гложене, Черни Вит. До кмета на общината е направено предложение някой от съоръженията да бъдат ремонтирани тази година, а до тогава да се поставят табели, указващи преминаване с повишено внимание.
/МХ/

Коментари