Прохода Шипково-Рибарица се затваря

"В момента - обилен снеговалеж на територията на цялата област.
Не предприемайте пътувания, ако това не е необходимо. От АПИ съобщават, че затварят прохода Шипково-Рибарица. Работи се с всичката налична техника. Има населени места без електричество. Сложна пътна обстановка.", съобщи областната управителка Ирина Митева.Положението в Ловеч в момента:

Наличната техника на общинското дружество „Еко“ ЕАД извършва почистване през цялата изминала нощ на събота срещу неделя. Стремежът е да не се допуска обледяване на основните улични артерии в Ловеч, но непрестанният валеж силно затруднява поддържането.Затрудненията има и от многото навявания и преспи по пътните участъци в междуселската мрежа. За почистване на общинската пътна мрежа се грижи фирмата „Инфрастрой“ по договор с общината.Пътят за село Тепава откъм Деветаки е затрупан, машините са затруднени да работят от увиснали и паднали дървета следствие тежкия сняг.Навявания има още и по пътищата за Лисец, Баховица, Славяни Къкрина, Брестово, Прелом.Без електрозахранване през нощта бе част от село Баховица, но  сутринта подаването е възстановено. Частични проблеми има и в други села – Дойренци, Горан и Слатина, както и в  цяло Радювене. Работи се усилено по отстраняването им.Останалите пътни артерии са проходими при зимни условия и продължаващ снеговалеж. Обявен е код оранжев за област Ловеч.Снежната покривка сутринта е около 15 – 20 см. По същото време температурата на въздуха в Ловеч бе минус 1 градуса.Припомняме, че от 14.01.2016 г. има въведен нов ред за паркиране при снеговалеж и докато трае почистването на пет улици в Ловеч.Днес, 17.01.2016 г. , паркирането по бул. „България“, ул. „Съйко Съев“, ул. „Търговска“, ул. „Цачо Шишков“ и ул. „Цар Освободител“ трябва да е само от страната на нечетните номера на домовете. Целта е да не се пречи на почистващите машини и за качествено изчистване на уличните платна от падналия сняг.
/http://lovechnews.bg/


Ограничено e движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т, вкл. ремаркета и полуремаркета, трактори и специализирана земеделска техника, по АМ „Тракия” в участъка от км 55+627 до км 106+427, ляво платно, посока София, поради снегопочистване;Алтернативен маршрут: АМ Тракия -п.в. „Цалапица”- път I-8- Пазарджик – път I-8 – Белово – Костенец – п.в. „Мухово”-АМ „Тракия”. Ограничено e движението за всички тежкотоварни МПС над 3,5 т. по път I-1 Краводер-Лютидол, област Враца, и за тежкотоварни МПС над 12 т за цялата област Видин. Временно се ограничава движението на всички МПС по цялата третокласна мрежа за област Враца. Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10т. по цялата третокласната пътна мрежа за цялата област Монтана. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.


Усложнена остава обстановката по пътищата у нас заради обилния снеговалеж в цялата страна. От МВР призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания.
Заради снега са въведени ограничения в различни части на страната. Всички третокласни пътища в Шуменска област за затворени за превозни средства до 6 часа тази сутрин. До 8 часа е забранено движението и по Айтоския проход.
Заради снегопочистването в Ямболско е затворен пътя Калчево – Челник. Поради обилен снеговалеж е спряно движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по главния път, който свързва Кърджали с Русе.
Забраната е в сила на територията на областите Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Хасково. Същото ограничение е в сила и при Прохода на Републиката.
В цялата област десетки населени места са без електричество. Аварийните екипи са вдигнати на крак. 

Дъждът вече преминава в сняг. 

Както БЛИЦ съобщи, заради опасното време в цялата страна са обявени предупредителни кодове. За 16 области на страната в сила е оранжев код. В тези области снеговалежите ще са между 40 и 60 литра на квадратен метър.

За останалата част от страната кодът е жълт. В източните райони предупреждението е и за силен вятър. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.
Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд, който не спря две денонощия. Впоследствие река Черна в района преля. Наводнени са къщи по поречието. Отнесени са селскостопански постройки. Активирани са свлачища, откъснати са пътища, съобщава Нова телевизия.

Застудяването ще продължи, като най-студено ще бъде в сряда, когато нощните температури ще паднат до минус 20 градуса.
Поройният дъжд, който валя цял ден и продължава да се сипе в Кирковско, вече придружен и със силен вятър, активира свлачища, а микроязовирите са пред преливане, съобщава сайтът rodopi24.bg. 
В повечето населени места в общината електрозахранването е прекъснато.
Свлачище покрай пътя за село Чакаларово е активирано от поройния дъжд и всеки момент селото може да остане откъснато от общинския център, тъй като пътят, който води до населеното място, е почти отнесен 
Във връзка с продължаващия обилен снеговалеж, обстановката в София е усложнена, съобщават от пресцентъра на СО. Обработки се изпълнявате приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове.
По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см.

На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снигопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 района на Столична община.
Очаквайте   информация   тук. Следим положението. Снежен ад , но пък е красиво

по материали на БТВ, БЛИЦ, НоваТв, Новини,АПИ

Коментари