Задържаха трима руснаци за вчерашния кървавия атентат в Истанбул


Масови акции и арести в Истанбул и централните градове на Турция след кървавия вторник, при който при самоубийствен атентат загинаха 11 души, а 15 бяха ранени. До момента се съобщава за 60 задържани в арестите. Трима руснаци са били арестувани във връзка с терористичния акт, съобщава агенция "Доган".
У чужденците са били намерени много документи и дискове с информация за групировката. Тримата са задържани в Анталия. От руското консулство потвърдиха за ареста.

http://www.blitz.bg/
==========================================


Експлозия разтърси центъра на Истанбул, близо до площад "Султанахмет", предаде CNN Turk. Има един загинал и ранени, съобщава в. "Хюриет".

Пожар избухна в хотел в азиатската част на Истанбул, в крайния квартал Малтепе, съобщава телевизионният канал NTV. В момента се извършва евакуация. Огънят е лумнал по неизвестни досега причини на един от горните етажи на сградата. На местопроизшествието веднага са изпратени пожарни. В хотела все още има хора.

Синята джамия и църквата "Света София" се намират в близост до площада. Мястото е една от най-старите части на града и е изключително популярно сред туристите. 

Според турската агенция Dogan са загинали 10 души. Знае се, че сред пострадалите има германски туристи.
На мястото на инцидента са пристигнали голям брой полицейски коли и линейки. Ранените са откарани в болница, но все още няма информация за тяхното състояние.
Площад „Султанахмет” е отцепен от полицията. Експертите започнаха процедура по обезвреждане на взривни устройства. Причината за експлозията все още не е известна. 
По предварителни терористичният акт е дело на атентатор-самоубиец.
Подробности по-късно
Много вероятно е "Ислямска държава" да стои зад експлозията, заяви Саджан Гьоел - директор по сигурността на Азиатско-тихоокеанската фондация, цитиран от БНР.

"Смята се, че групировки като ИДИЛ засилват позициите си в Турция и извършват атентати, макар в миналото да не са я закачали. 2015-та беше началото на дейността на "Ислямска държава" в самата Турция", допълни Гьоел.


Подробности по-късно


Изт: http://www.blitz.bg/
        http://dnes.dir.bg/








Коментари