Повече посетители в Музея на занаятите в Троян отколкото преди 2 години

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е бил посетен през 2015 г. от над девет хиляди души, което е повече в сравнение с предходните две години, заяви директорът му Елеонора Авджиева.
Музеят в Троян съхранява и представя не само историческото културно наследство, но и традициите на местните занаяти. В него се съхранява най-богатият фонд от съвременна керамика в България. "Имаме фонд художествено дървообработване, художествено металообработване, художествени тъкани и облекла - много богати фондове, комплектовани през изминалите 53 години, в които съществува музеят", посочи Авджиева.
Тя добави, че в музея се съхраняват и не толкова традиционни и позабравени в Троянския край занаяти - абаджийство, кафтанджийство, мутафчийство, медникарството, златарството, които отмират във времето.
Според директора на музея това, което привлича туристите, е атрактивният начин, по който музеят представя красотата на народното изкуство. Много млада аудитория има възможност на място не само да гледа, но и практически да направи нещо, което са правили нашите предшественици.
Елеонора Авджиева каза още, че децата, учениците и студентите, посетили музея през миналата година, са над четири хиляди.
БТА

Коментари