Ралица и Николай Йовкови с изложба в галерия"Серякова къща

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

В навечерието на честването на Св. Спиридон - закрилникът на всички занаятчии и майстори, галерия "Серякова къща" представя изложба на двама изтъкнати троянски керамици, баща и дъщеря Николай Йовков и Ралица Йовкова. Тя се открива на 10-ти декември от 17.30 часа и в нея ще видим традиционна и арт-керамика. Ще се докоснем до самобитният свят на две от четири поколения керамици.

Николай Стоянов Йовков е роден на 04.04.1948 г. в с. Абланица, Ловешко. Баща му, Стоян Йовков е керамик, наследил занаята от своя баща – Йовко Стоянов, така че, Николай израства сред шума на грънчарското колело и магията на глината.
Завършва керамичното училище в Троян през 1967 г., а след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович” в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев.

След завършването на Худ. Академия Николай се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище. За кратко е зам. директор, а след това и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като преподавател. Глината е голямата му любов, тя е смисълът на неговия живот.

Керамиката му се характеризира с голямо разнообразие от стилове и форми, но през последните години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, която е предимно за износ и в която преобладават растителни, геометрични и животински елементи.
Участва в ОХИ в Троян, София и Плевен. Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.) Италия, САЩ, Япония, Германия.
Самостоятелни изложби: в с. Орешак, гр. Плевен , гр. Трявна, Етнографски комплекс „Етъра” – гр. Габрово – 2009 г. , Етнографски музей - гр. Пловдив -2010 г. , гр. Берковица – 2010 г. , гр, Балчик-2014 г., Дряново-2015 г.
През 2008 г. по покана на френския керамик Филип Менар, участва в международно бианале по керамика в гр. Превел- Тюфе – Франция, а през 2009 г. участва в изложба-базар в гр. Перн Ле Фонтен – Франция.
През 2008 печели голямата награда „Сребърна хлопка” в състезанието на керамиците, организирано от Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”- гр. Габрово, както и право на самостоятелна изложба през септември/ октомври 2009г.


Ралица Йовкова е родена на 22 юни 1978 г. в град Троян. Наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови.
Завършва художествената гимназия за приложни изкуства в града през 1996 г, а през 2001г. Художествената академия, специалност керамика с отличие. Връща се в родния град и става преподавател по керамика в художествената гимназия.
Открива редица самостоятелни и семейни изложби в района и страната. Участва в няколко международни керамични биеналета и конкурси, където достойно представя страната. Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика съчетало в себе си традициите на предходните поколения, функционалност и съвременна естетика. Вдъхновена от контрастите и графичността, керамиката, носи свой собствен, неповторим почерк и очарование.
Ралица е майка на две близначки, които имат голямо желание да наследят занаята й и да станат петото поколение керамици в рода Йовкови.
Изложбата ще продължи до 15-ти януари.

spodelime.com







Коментари