Експозицията"От раклата на баба" вече в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак

Веска Колева - Хаджийска
Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак представи в изложба"От раклата на баба" над 300  предмети, завещани от баби и дядовци, извадени от старите ракли и скринове, за да може младите хора  да се докоснат до забравени, но съхранени неща, свързани с българския и в частност – с троянския, – бит и култура. 
 Експозицията "От раклата на баба" е част от празниците "Троянски майстор", посветени на Деня на Свети Спиридон - 12 декември.
Веска пред "царската корона"
В изложбата  се вижда характерни носии, карета,китеници, губери, черги, други интересни предмети, всички предоставени от няколко читалища от общината и частни лица. Раклата е мебел, известна още от древността. В приказките и легендите пиратите винаги са заравяли съкровищата си в ракли. През Ренесанса раклите са били украсявани с пищна дърворезба или рисунки. А нашите баби в миналото са нареждали в раклите своите премени, тъканото ръчно сукно, носиите за бъдещата булка.
Теодора- майсторката на коливото


Заместник-кметът на Троян Поля Димова се обърна към присъстващите с думите, че днешният празник не е само на занаятчиите, но и на тези, които са почитатели на занаятите и които живеят в община Троян, тъй като най-характерният белег на общината е спазването на традициите по отношение на занаятите и тяхното развитие.


Отец Стефан от Троянския манастир се помоли пред иконата на Свети Спиридон в Изложението, а след това на присъстващите бе раздадено коливо направено от сестра Теодора, за здраве и плодородие.



Експонатите са предоставени от сърце от жители на троянската Община. г-жа Джамбазова,Калева,и много други, чиалищата о...
Публикувахте от Новини от Троян, Тетевен и Априлци в 12 декември 2015 г.
бутони за споделяне

Коментари