На вниманието на пътуващите днес от и до София и на посрещачите и изпращачите имtr







Терминал 1 на летището ще остане затворен до полунощ на първи срещу втори декември.
Всички полети се пренасочват към Терминал 2, който работи нормално.
Терминал 1 на летището в София ще остане затворен до полунощ, но всички полети, които по график трябва да излетят или кацнат там, ще бъдат пренасочени към Терминал 2. Всички пътници биват насочвани натам. Това съобщи  директорът на летището Христо Щерионов.
Подробности около събитията

Чужденец е паркирал буса около 1 часа тази нощ и е излетял от България около 5 ч. Патрул с куче при обход е подал сигнал, след като животното е реагирало за взривно устройство. Това обяви комисар Антонио Ангелов, шеф на гранична полиция, пише Блиц. Детектор също посочил, че има взрив.

„Въпросният бус е паркиран на територията на летището около 1 часа след полунощ. Гражданин с чужд паспорт го е паркирал, след което е излетял в 5 сутринта. При нормален редовен обход от наряда на гранична полиция, който се движи със служебно куче. Животното е реагирало за взрив. След това и със специален уред е засечено, че може да има взривно устройство. След това вече е задействана процедури за реакция за взрив. Уведомени са всички служби. Към момента обаче няма данни за наличие на взривно устройство. Продължава проверката”, каза комисар Ангелов.

По-рано днес зоната около летището беше отцепена заради съмнения за врзивно устройство в бял микробус на паркинга пред стария терминал на аерогарата. Първоначално представител на пресслужбата на летището потвърди, че е открито взривно устройство, но впоследствие информацията беше отречена от друг член на летищната администрация и от МВР. 

Въпреки инцидента, летището продължава да работи нормално, няма отменени полети, съобщиха от администрацията на аерогарата. 

Оттам призоваха пътниците, на които предстои да пътуват, да предвидят повече време за придвижване до Терминал 2.

"
Молим пътниците да следят интернет страницата на летище "София", където ще се публикува актуална информация", се казва в съобщение на пресслужбата на летището до медиите. Към 16ч. обаче интернет страницата не зареждаше. 

Част от булевард "Брюксел", който води към летището, е затворена. Кръстовището при Терминал 1 е отцепено. Временно автобусите от линия 84 не спират на спирка "Летище София - Терминал 1", съобщиха от Центъра за градска мобилност.


Коментари