Коледари огласиха с.Борима


Дилянка Геова с типична боримска носия

В село Борима сме и е  Бъдни вечер. Всички са се събрали около масата . А на нея какво ли няма!  Сърмички, пълнени чушки, ябълки, питката с парата, ошаф, боб.
Най - старшият е казал молитвата, прикадил всички за здраве. И ядене, пиене, усмивки.  Всички разказват какво се е случило през годината.
 И изведнъж се чува..


Коледуване в с.Борима, Троянско
Коледуване в с.Борима., Троянско
Публикувахте от Новини от Троян, Тетевен и Априлци в 25 декември 2015 г.
Коледарите от селото   по традиция запяват "Замъчи се божа майка ", "Стани, стани,   нине"  преди да се роди божието чедо. За 39-ти път снощи те минаха през всички християнски  къщи. Водени от Димитрина - всички така я знаят - пяха за здраве  пред  домовете. Хората ги очакваха и им се радваха . Всички   се  бяха  подготвили - кой с греяна ракийка, баница, тиквеник,  кой каквото има  -  от сърце.

Даваха и пари, които се събират  за общо дело...я за читалището, я за деца..Минахме и  покрай един дом  в, който  живеят двама братя  - Станимир и Марин. Те са страхотни момчета , интилегентни, умни, слънчеви, но цял живот са в инвалидни колички -  откакто са се родили. Но усмихнати, лъчезарни,  Занимават се с компютри.  Уникални момчета. Коледарите ги дариха с по 10 лв , за здраве...
Станимир и Марин

Бивш кмет на селото и съпругата му също очакваха коледуващите, въпреки, че и двамата са на легло..
Групата пя за здраве и на настоящият кмет, на председателката на читалищното настоятелство -  Венета Дудева. Не подминаха християнска къща. 
Настоящият кмет
Венета Дудева- отляво, и леля Николинка

Песните , които пеят са автентични,  типично  Боримски.  Димитрина  ги  е научила от родителите си. А тя ги предава и досега на поколенията.  Някои от тях са изпратени в Брюксел.  Като уникати.

   И така Коледа дойде в Борима.
Димитрина/вляво-пред вратата/ 








 Типичните за Борима носии


.







Коментари