Областният управител свиква заседание за развитие на областта

Госпожа Ирина Митева сподели  на личната си страница във Фейсбук  :
"Утре, 4-ти декември, в качеството ми на председател на Областния съвет за развитие на област Ловеч, свиквам заседание на съвета. Част от дневния ред на заседанието ще бъде представяне на допълнителни предложения от общините от област
Ловеч за инвестиционни проекти, във връзка с разработването на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. До момента са получени предложения от общините Троян, Тетевен и Ябланица. Очакването е на утрешното заседание да бъдат предложени проекти и от другите общини на областта.Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обсъждане проект на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Документът може да бъде намерен на интернет страницата на министерството в секцията „Регионално развитие → Проекти на стратегически документи”. Той обхваща Северозападна България, Родопите и Странджа-Сакар и представлява Част I от цялостния документ.
Инвестиционната програма за интегрирано развитие на изоставащите райони в България се разработва въз основа на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. Целта ѝ е да се повиши заетостта на населението и да се привлекат инвестиции в икономически изоставащите райони в страната.
С целенасочената намеса на държавата ще се подпомага преодоляването на ключови проблеми като негативните демографски процеси, силните вътрешни и външни миграционни процеси, липсата на работни места и ниските доходи, ограничения достъп и ниското качество на предлаганите публични услуги."
Прияината е програма в подкрепа на изостанали региони на България до 2020 г., изготвена по поръчка на регионалното министерство и пусната за обществено обсъждане. За опрощаване на данъци, субсидиране на половината лихвени плащания по инвестиционни заеми и целенасочени вложения в предприятия и инфраструктура. Тя  е предназначена за Северозападна България, Странджа-Сакар, Родопите, планински и погранични региони, като посочените 51 общини обхващат 53,7% от територията на страната и 29,2% от населението й.

Коментари