Часовникът на църковната камбанария в Тетевен проработи





Това съобщи кметът на града , д-р Мадлена Бояджиева във Фейсбук. За целта Общината е заплатила хонорар на майстора - часовникар. Този часовник се вижда от различни места на града.Като пътепоказател.
   Лятото посетих Тетевен и първото нещо което видях  първо бе тази часвникова кула.
Направи ми впечатление че стрелките не се движат и попитах коя е причината за да не показва времето.  Вдигнаха рамене и...замълчаха.Влезнах в църквата. Разрешиха ми да снимам. Останах удивена от дърворезбата по колони, столове, олтар. Сякаш виждах тетевенските майстори как рисуват по дървото.
Дълго време след това търсех отговора на въпроса. Чудех  се дали майсторите -  часовникари са се свършили...какво ли? Е,  вярвайте ми сега като пиша тези редове  се вълнувам от радост..Не може такава светиня да не работи. Да не показва времето. Та тя не случайно е построена там и толкова високо. И като прочетох , че вече работи часвникът се развълнувах. На кого  трябва да изразя и моята благодарност не зная. Но живи и здрави да са хората , които накараха отново да "тик-така "часовникът. И да започне промяната в Тетевен.


История малко..


ЗА ЦЪРКВА “ВСЯХ СВЕТИХ”

 Църквата “Всях Светих” се намира в централната част на град Тетевен. Построена е през 1846 година. Църквата впечатлява изключително силно със своя външен вид - трикорабна базилика с голям среден кораб - и размери – 31.1 метра дължина, 14 метра широчина и стени дебели 1.5 метра. Двете големи камбани на църквата са излети в Москва. Амвонът, украсен с дърворезба е донесен от Дебър, а иконите, които също са богато декорирани с дърворезба, са рисувани от тетевенски майстори .



В двора на църквата се издига часовниковата кула,която вече работи!

 Галерия





spodelime.com




Коментари