В Приморско е открита първата по рода си подводна художествена галерия

Назаем от колеги

Водолаз влезе в морето с 80-килограмов костюм



Водолаз влезе в морето с 80-килограмов костюм
За да облече гумения костюм, на Събев му бе нужно съдействие от поне четирима помагачи.

07 Декември 2015, Понеделник

Четирима приятели на Светлозар Събев му помогнаха да си облече водолазния костюм


Демонстрация с ретро водолазен костюм бе направена в Бургас. Десетки граждани се събраха вчера, за да видят как Светлозар Събев го облича и влиза в морето. Тежи 80 кг, каза той пред камерата на ТВ7.
За да облече гумения костюм, на Събев му бе нужно съдействие от поне четирима помагачи. Помощта е наложителна, защото единственото място, през което тялото може да премине, е гумен отвор с диаметър 30 см. Оказа се, че разтеглянето му, за да се промуши човек през него, изисква сериозно усилие, а теглото му е непосилно за дами.
„По 16 кг е всяка една обувка. Водолазът носи и две плочи по 16 кг. Шлемът му тежи 14 кг и сборно стават около 80 кг“, добавя Стоян Димитров.
Тежкият костюм е възстановен от приятели на морето, които развиват подводните спортове, но реално е излязъл от експлоатация. Такова водолазно оборудване е използвано за строежа на пристанището в Бургас и всякаква друга подводна работа.
Сложната подводничарска техника се оказа руско производство и е единствената, работеща на Балканите. Тя е от 50-те години, уточни Стефан Цинцарски.

      Край Приморско пък вчера бе открита първата по рода си подводна художествена галерия. Хората, които преди две години създадоха първия подводен параклис в Източна Европа във водите на Черно море, сега избраха перфектното място и за галерия.

„Там има 10-метрови скали с вход. Като стая е галерията. Задната й стена е колкото екран на лятно кино и е гладка. Човешка ръка не може да направи такава замазка на къща дори“, каза пред камерата водолазът Тодор Попов.
Първата изложена картина там е на скулптура Никола Диков в чест на Никулден изобразява Свети Никола, който спасява моряк.

Коментари