9747 фирми са на прицела на инспекцията по труда

   
9747 фирми са на прицела на инспекцията по труда и ще бъдат проверявани в следващите месеци за укриване на осигуровките   В тях работят близо 23 хил. души, които се осигуряват на по-ниски суми от минималната заплата от 380 лв. Това съобщиха от инспекцията пред "Сега". Списъкът с фирмите и хората са подадени на инспекцията по труда от Националната агенция по приходите. Според данните на данъчните за август, септември и октомври тази година работодателите са декларирали за свои работници на пълен работен ден осигурителен доход под 380 лв. От 1 юли минималното възнаграждение бе увеличено с 20 лв. на 380 лв.

    Проверките са инициирани от КНСБ, които подали сигнал за "нередки случаи, при които и след 1 юли осигуровките се внасят върху стария размер на минимално възнаграждение от 360 лв.", се посочва от ГИТ. При проверките на инспекторите, ако се установи, че работниците получават по-малко от минималната заплата, ще бъдат предприети мерки, за да бъдат задължени работодателите да изплащат по-високи възнаграждения. За случаите, при които са внасяни осигурителни вноски върху по-ниски суми от реално уговореното възнаграждение в трудовия договор, веднага ще бъде сезирана НАП. От 1 януари минималната заплата ще бъде 420 лв., което означава, че при пълен работен ден служителите не могат да се осигуряват на по-ниско възнаграждение.

      СТАТИСТИКА

Според данните за 2014 г., цитирани наскоро от финансовия министър Владислав Горанов пред депутатите, 361 210 работещи са декларирали пред НАП доход само от 340 лв. на месец без странични приходи.

СЕГА
Десислава Колева

Коментари